Det är tisdagsmorgon i Västrums förskola. Sju barn är utspridda i tre rum av förskolans lokaler. I ett av rummen spelar barnen på olika instrument tillsammans med en av förskolelärarna.
– Vi har alltid en samling runt halv tio där vi sjunger lite, lyssnar på en berättelse och pratar om det vi lyssnat på, säger förskoleläraren Mia Robèrt.
I dag utspelar sig berättelsen på savannen. Barnen får träffa hyenan Lena och lära sig lite om vad det är för sorts djur och vad det har för plats i naturen.
– Vi kör med hyenan Lena nu och sedan får vi se hur intresserade barnen blir. När vi berättade om lejonen höll vi på i två veckor, säger Mia Robèrt.
Efter några minuter är barnen, som är i åldrarna ett till fyra år, klara med dagens djur och förskolläraren Rose-Marie Berglund börjar sondera barnens fruktintresse. Wilgot Åstrand räknar omsorgsfullt hur många de är som sitter runt Rose-Marie Berglund. Plommon och äpplen är frukterna för dagen.
– Just nu är det en ung grupp vi har. Det är många av barnen som är små. Inom kort kommer det att bli ännu fler som är riktigt små, säger förskolechefen Gunnel Jansson.
Gruppsammansättningen är inte odelat positiv. Föräldern Jannie Eilerssen säger att även om de positiva fördelarna med en liten fristående förskola överväger så finns det enskilda saker som kan vara negativa.
– Barnen kan ibland ha för få lekkamrater i sin egen ålder. Min son Elliot är äldst av barnen här och tidigare har han haft äldre kompisar att utvecklas tillsammans med.
Trots det specifika problemet anser Jannie Eilerssen att fler borde upptäcka fördelarna med Västrums förskola.
– Jag har haft barn på förskola i Västervik också men det går inte att jämföra med hur det är här. Det är mycket mer familjärt och vi kan själva vara med och bestämma hur vi vill att förutsättningarna för verksamheten ska se ut.
Pedagogiken på förskolan är densamma som i kommunala skolor och i just hur det arbetet läggs upp har inte föräldrarna någon vetorätt.
– Vi tar givetvis emot förslag och idéer men besluten fattar vi själva och enligt läroplanen, säger Gunnel Jansson.
Ett beslut som förskolan tagit är att barnen ska äta utomhus minst en gång i veckan. När beskedet om att det i dag är en sådan dag hörs ett spontant jubel från ett av barnen. Förberedelserna börjar för uteaktivitet med påklädning och toalettbesök. Väl ute på gården finns en mängd av aktiviteter för barnen att ägna sig åt. På grund av att det regnar håller sig gruppen nära skolan, innanför det nybyggda staketet.
– Tack vare den goda sammanhållningen bland oss föräldrar har vi kunnat hjälpa till och bygga olika leksaker för barnen. Bland annat en glasskiosk här på skolgården som vi byggde på ett eget initiativ, säger Jannie Eilerssen.
Hon menar att förskolan är väldigt viktig för hela Västrum, inte enbart för barnen. Förskolan som har flexibla öppettider kan av förklarliga skäl inte alltid tillgodose plötsliga förändringar i föräldrars tidplaner och då hjälper föräldrarna varandra med barnpassning.
– Vi har en stark gemenskap oss föräldrar emellan och förskolan blir som ett nav för hela bygden.
Söndagen den 18 oktober nyinviger förskolan sina lokaler och håller öppet hus för allmänheten.
– Gemenskapen kring förskolan skapar trygghet för både barn och vuxna. Jag hoppas att fler kan få upp ögonen för det, säger Gunnel Jansson.