Mottagningsköken brister i kontroll av temperaturer

Inspektörer från Miljö- och byggnadskontoret har kontrollerat kommunens mottagningskök. De kan konstatera att det på det hela taget fungerar väl – med ett undantag. Det finns brister i temperaturmätningen och det saknas termometrar på sina håll.

Anna Johansson och Anna Heidesjö är två av de livsmedelsinspektörer som granskat mottagningskök i Västerviks kommun. Arkivfoto.

Anna Johansson och Anna Heidesjö är två av de livsmedelsinspektörer som granskat mottagningskök i Västerviks kommun. Arkivfoto.

Foto: Ellen Nielsen Kindstrand

Kontroll2015-06-28 14:59

Det är många människor i kommunen som får sina måltider från mottagningsköken. Barn, skolelever och äldre får dagligen äta sig mätta på färdig mat. Nu har Miljö-och byggnadskontoret gjort 63 besök på skolor, förskolor, särskilda boenden och dagverksamheter, såväl kommunala som privata. De har skett mellan januari och april i år. Besöken har varit såväl föranmälda som oanmälda.

– Resultatet är bättre än tidigare, konstaterar Carolina Stalebrant tillförordnade Miljö- och byggnadschef.

Av de 63 besöken som gjordes var 40 helt utan anmärkningar (63 procent). Det visar att folk ute i de olika köken kan sitt jobb, har bra kunskap och kan rutinerna, framgår det av rapporten.

Undersökningen har fokuserat på att kontrollera hanteringen av allergikost, rengöring av och underhåll av lokalerna, temperaturmätning och personalhygien samt kunskapen inom livsmedelshantering.

Lennart Petterson, ordförande i Miljö-och byggnadsnämnden (S), var mycket nöjd över att man inte hittade några anmärkningar när det gällde allergikosten. Det fanns inte en enda anmärkning från något ställe.

– Det är bra att sådana här frågor undersöks. Allergi är ett stort problem bland våra barn, säger Lennart Pettersson.

När det gäller temperaturerna i köken var bristerna desto större. Av de 28 punkter som inspektörerna högg ner på handlade 17 av dem om temperaturen i köken. Termometrar saknades, temperaturen kontrolleras bara via en titt på displayer på kyl och frys.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!