Konflikt väntar brandmännen

Den 15 juni kan 10 000 deltidsbrandmän gå ut i konflikt. 100 av dem finns i Västerviks kommun. Men säkerheten ska inte äventyras.

Deltid. Deltidsbrandmännen kan sättat ut i konflikt vilket innebär restriktioner på vad det gör. Men räddningsuppdraget försvinner aldrig.

Deltid. Deltidsbrandmännen kan sättat ut i konflikt vilket innebär restriktioner på vad det gör. Men räddningsuppdraget försvinner aldrig.

Foto: Leif Pettersson/arkiv

Konflikt2015-05-18 18:30

Det är förhandlingar om ett nytt kollektivavtal som inte gått som man tänkt mellan Brandmännens riksförbund (BRF) och Sveriges kommuner och landsting (SKL) samt arbetsgivarförbundet Pacta. Brandmännen vill bland annat ha mer ersättning för sina jourveckor, berättar Fredrik Johansson, ordförande för BRF-avdelningen i Västervik.

– Det här är en konflikt som legat latent i ett års tid. Det är dags för oss att sätta hårt mot hårt, med tanke på hur det ser ut för oss deltidare, säger han.

Han säger att man vill ha högre löner och samma villkor som andra som arbetar. Enligt BRF innebär det också rätten att knyta lokala avtal och semesterrätt.

– Det är ett sätt att möta rekryteringsbehovet också. Det är enormt svårt att rekrytera i dag, bland annat för att villkoren är för dåliga, säger Fredrik Johansson.

Han tror att det blir konflikt den 15 juni.

Joakim Jansson är räddnings- och säkerhetschef i kommunen. Han säger att beredskapen i sig inte påverkas av en eventuell konflikt, eftersom befolkningens liv och hälsa inte får äventyras under konflikten. Det är därför som BRF inte varslar om strejk. Däremot kan underhåll, övningar som inte är planerade sedan tidigare och materialvård bli lidande av konfliken. Joakim Jansson tror att konflikten blir ett faktum.

– Det blir nog sannolikt så. Det är aldrig bra med konflikt, det är bättre att komma överens men för säkerheten blir det ingen påverkan. Det behöver man inte oroa sig för.

Det innebär konflikten

1. Blockad av all form av tjänstgöring på tid utanför ordinarie beredskapsschema.

2. Blockad mot övningar på tid utanför ordinarie beredskapsschema.

3. Blockad av materielvård, med några undantag.

4. Blockad mot återtagande av slang som använts vid räddningstjänstuppdrag.

5. Blockad mot allt arbete förutom räddningstjänstuppdrag samt livräddande sjukvårdsuppdrag.

Undantag från konfliktåtgärderna kan göras genom dispensansökan.

Kommuner och kommunförbund kan undantas från konflikten genom att teckna lokala kollektivavtal.

Källa: www.brandfacket.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om