Två detaljplaner för Hornslandet är just nu för granskning, vilket innebär att berörda har möjlighet att säga vad de tycker om de planer som kommunen hitintills har presenterats.
Detaljplanerna – 5a och 5b – gäller å ena sidan Horns udde och angränsande bukt, och å andra sidan området norr om Hornsudde mot Lindö, samt även sydvästliga delen av Lindö.
VT har tagit del av ett par samrådsyttranden vars upphovsmän riktar skarp kritik mot kommunen.
Claes O. Nilsson som bor på Hornslandet vänder sig mot Västervik Miljö och Energis föreslagna vatten och avloppslösning. Nilsson menar att förslaget inte uppfyller miljöbalkens krav och förordningar.
Han skriver i samrådsyttrandet: "Utbyggnaden ... kommer att medföra betydande negativ miljöpåverkan."
Nilsson är ingenjör och har under sin verksamma karriär arbetat med frågor liknande den som nu är aktuell.
När VT når honom säger han:
– Jag har jobbat med det här hela mitt liv, man måste förhålla sig till det som står i miljöbalken, man måste läsa det som står skrivet där. Nu brister det betänkligt.
Men det är inte bara VA-lösningen som irriterar.
I sitt samrådsyttrande vänder sig Gustaf Wingårdh mot kommunens planer. Wingårdh bor under delar av året på Hornslandet.
Detta ställer han sig frågande till:
Kommunens planer på att utöka byggrätterna; det eventuellt försvagade självbestämmandet av stränderna; ökade kostnader på grund av vägskötsel; oskyddade befintliga bryggor.
Han menar därutöver att förslaget måste tydliggöra att befintlig bebyggelse även i framtiden inte ska betraktas som planstridig.
Både Wingårdh och Nilsson driver dessutom processer mot kommunen. Wingårdh har vänt sig till Förvaltningsrätten i Linköping och överklagat Kommunfullmäktiges beslut om särtaxa för vatten och avlopp, som Wingårdh menar kommer att drabba fastighetsägare på Hornslandet negativt.
När VT når Wingårdh bekräftar han sin kritik mot kommunen.
– Kommunens arbete med detta är oseriöst, säger han.
Nilssons överklagande mot kommunen gäller också den föreslagna VA-lösningen.
VT erfar att det sammanlagt handlar om hela åtta processer mot kommunen angående särtaxa, miljötillstånd med mera.
Planarkitekt Filippa Olsson som under en övergångsperiod är kontaktperson rörande detaljplanerna har tagit del av Wingårdhs samrådsyttrande.
– Vi vill inte göra det värre, det ska vara positivt för alla, säger hon och undrar om Wingårdh har misstolkat kommunens tankar.
Men inte alla på Hornslandet riktar skarp kritik mot kommunen. När VT når Hans Ellervik som bor på Hornslandet hänvisar han till hemsidan hornslandet.se där yttrandet om detaljplanerna från Hornslandets samfällighet ligger.
– Det finns inte mycket att bråka om, säger han.