The Boston Consulting Group har på uppdrag av organisationen Zennström Philanthropies undersökt hur Östersjöstaternas ser på problemen med övergödning. 1 500 kommuner i området är med i undersökningen. Rapporten presenterar att investeringar i bland annat vattenreningsteknik kan ge en genomsnittlig kommun 3000 nya arbetstillfällen och ett ekonomiskt värde på knappt 2,5 miljarder under de närmaste 15 åren.Västerviks kommuns många projekt lyfts av flera instanser fram som en föregångare när Östersjön ska räddas.
– Jag vågar inte uttala mig om hur många arbetstillfällen eller hur mycket pengar som de här projekten har inneburit för kommunen men över tid så kan det absolut generera jobb, säger Gun Lindberg, hållbarhetsstrateg i Västerviks kommun.
I området kring Västervik har man under de senaste 15 åren jobbat aktivt med att motverka övergödningen i den marina miljön. Projekten har avlöst varandra och fungerar inte en lösning på ett ställe så kan samma lösning testas på annat håll.
– I Gamlebyviken provade vi en musselodling för att förbättra miljön i vattnet men det fungerade mindre bra. Den flyttade vi därför till ett område utanför Hasselö och där växer det riktigt bra i dag, säger Gun Lindberg.
För att kunna arbeta på en bredare front mot problemet med övergödning så har kommunen valt att vidta åtgärder gällande flera områden som setts som en bidragande orsak till den prekära situationen i skärgårdens vatten och på dess bottnar. I Dynestasjön har, som VT tidigare berättat, kommunen lett projekt som försöker rena den övergödda havsviken. Genom att pumpa upp vattnet för konstbevattning av åkermark, byts det ”döda” vattnet ut. Vid tilloppet till viken har man arbetat för att rena vattenflödet vilket man hoppas ska förbättra vikens situation på sikt.
Sedan den 1 april i år är det lag på att alla båtar måste tömma sina latriner i hamn. Det är inte längre tillåtet att spola ut innehållet i havet. För att tillgodose behovet finns nu möjlighet att tömma sina båtar i Västervik, Blankaholm och Loftahammar. Av samma anledning så har en rad projekt länge varit igång som gäller enskilda avlopp med utlopp i havsvattnet.
– Det är sjukt att vi har fått göra så här under alla år, i Finland har det varit förbjudet länge, säger Gun Lindberg.
Projektet med reducering av miljöförstörelsen kompletteras av det marina centret Naturum i Västervik. Även här hittar vi spår av kommunens arbete och själva Naturum är en direkt produkt av hotet mot Östersjön.
– En del av arbetet är förstås att utbilda kommande generationer och där spelar Naturum en viktig roll.
Det är en stor skillnad på det arbete som läggs ner i Västerviks kommun och motsvarande arbete på andra sidan Östersjön. Enligt rapporten underskattar Polen Östersjöns kritiska status allra mest. 52 procent av kommunerna är, enligt undersökningen, inte medvetna om det kritiska läget över huvud taget. Jämför man den siffran med Sverige är skillnaden väldigt stor. I Sverige är motsvarande siffra bara en procent. Enligt Gun Lindberg finns det skillnader i både på vilken nivå pengarna fördelas i de båda länderna samt vilken kunskap som finns på lokala planet.
Projektet i havsviken Dynestasjön har lyfts fram som ett föredöme och kommunen blev därför inbjudna till ett internationellt möte, tillsammans med bland annat miljödepartement, för att beskriva arbetets alla steg.