Genom att betona infrastruktur förskjuts fokus från mer nöjesbetonade aspekter som att surfa, kolla på film och ladda ned spel – till frågor som anses viktiga för samhället i stort.
Mikael Ek från Svenska stadsnätsföreningen, och Crister Mattsson från forskningsinstitutet Acreo, som informerade kommunledningen i går, menar att fibernät är framtidens melodi. Gamla kopparnätslösningar, till exempel ADSL, eller andra modeller, som mobila bredbandsnät kan i bästa fall fungera som komplement.
Anledningen till denna kraftansamling och framtidstro på fibernätet beror på dess höga kapacitet. Den mängd information – bild, text, ljud och så vidare – som kan gå genom fiber är mycket hög.
Uppfattningen att fibernätets utbyggnad är samhällsnyttig har sin grund i en tro på att sjukvård, skola, omsorg, kultur med mera, i framtiden kommer att vila på just fibernätslösningar.
På frågan om exakt hur detta ska fungera mer konkret, så hänvisar Mikael Ek till ett test i Västerås kommun där övervakning och kontroll inom äldreomsorgen genom fibernät har fungerat väl. Men det råder ingen tvekan om att mer övergripande samhälleliga fiberbaserade lösningar ligger en bit fram i tiden. Tanken med att bygga ut fibernätet redan nu är att det tar tid att utveckla.
Per Allerth, vd på bolaget Miljö och energi (som ägs av kommunen), arbetar med fibernätets utveckling i Västerviks kommun, det så kallade stadsnätet.
– Vi gräver ned och ser till att vi äger fibernätet, säger han.
Den aktör kommunen arbetar gentemot i dag är Zitius som genom kommunikationsplattformen Qmarket kommer att erbjuda kunderna i Västervik olika kommunikationsalternativ. En aktör som också är aktiv i kommunen är Telia. Men vad få verkar känna till är att Telia har lagt ett bud på Zitius. Ärendet ligger just nu hos Konkurrensverket. En bedömare VT har talat med tror att Konkurrensverket inte kan stoppa köpet.
Mikael Ek uttalar sig:
– Telia är duktiga på det de gör. Men vi rekommenderar nu att de kommuner som har avtal med Zitius ser över sina avtal. En fråga som varit aktuell i andra kommuner är hur ekonomiskt fördelaktigt det är med flera fibernät i marken. Det kan leda till att det hela blir mindre lönsamt för kommunen.
Per Allerth känner till köpet, men har ingen kommentar.
– Det viktiga är att vi har ett öppet nät så kommuninvånarna själva kan välja.
rikard.ekholm@vt.se