Kometkarriär i politiken

I drygt ett år har nu Jörgen Andersson(M) suttit i riksdagen. 46-åringen har en lite ovanlig bakgrund för en moderat riksdagsman.

7 februari 2012 00:00

Hantverkaren från Överum blev politiskt aktiv först 2005. För bara några år sedan hade han stora personliga skulder och flera betalningsanmärkningar. Nu sitter han i finansutskottet och förbereder lagförslag om skuldsanering.

- Det kan man ju se som ödets ironi, säger han.

Jörgen Andersson växte upp i Hycklinge i Kinda kommun i Östergötland, i en familj där föräldrarna är arbetare, pappa i industrin och mamma i vården.

Jörgen valde verkstadsteknisk linje på gymnasiet och började jobba som målarlärling. Sedan dess har han varit verksam som hantverkare. Politiskt intresserad har han alltid varit, men aldrig politiskt aktiv - förrän nu på senare år då.

- Däremot pratade jag jämt politik i byggbarackerna, säger Jörgen Andersson.

Han var med i facket, men några förtroendeuppdrag blev det inte för den debattglade byggnadsarbetaren.

- De tyckte såklart att jag borde vara socialdemokrat med min bakgrund. Det har jag fått höra många gånger, även här, säger han och gör en gest över riksdagens kafé.

Socialdemokrat blev han alltså inte. Men han identifierade sig heller inte med något annat parti, han tog ställning i sakfrågor. Ändå blev Jörgen Andersson politiker till sist. Men först alltså när han var i 40-årsåldern.

- Det var verkligen genom en ren slump!

Han gjorde ett jobb hemma hos Åke Elgstrand, känd moderatpolitiker i Gamleby vars dotter Maria ju arbetar i regeringskansliet. Som vanligt snackade Jörgen politik vid varje kafferast. Elgstrand såg genast en politisk begåvning i hantverkaren och uppmanade honom att satsa på politiken.

Jörgen avböjde leende inviten, men berättade om samtalet när han kom hem. Reaktionen blev inte den förväntade.

- Varför sa du nej? Inget skulle väl passa dig bättre, sa sambon Magdalena.

Efter ett nytt besök hos Elgstrand i Gamleby så hade Jörgen Andersson bestämt sig för att gå med i Moderaterna. Bara några dagar senare på nomineringsmötet hamnade han högt upp på valsedeln både i valet till fullmäktige och till landstinget.

Det här var alltså vid valet 2006 och plötsligt var han kommun- och landstingspolitiker.

Men om den politiska karriären gick i kometfart så fanns det annat som inte gick lika lysande. Jörgen Andersson hade stora skulder, hela tio betalningsanmärkningar hos kronofogden.

- Jag gjorde dåliga affärer och drog på mig skulder. Det är väl ödets ironi att jag nu sitter i Finansutskottet och förbereder lagförslag om skuldsanering...

Nu är han skuldfri, men det var han inte när han sattes på valbar plats vid valet till riksdagen 2010. Ändå fick han alltså väljarnas förtroende och den politiska kometkarriären fortsatte.

Om riksdagsarbetet säger han nu att det inte riktigt är som han hade trott, man måste lära sig spelet.

- Har man t ex en bra idé ska man inte motionera. Vill man att något ska genomföras så är det bättre att tipsa en minister - så att den kan ta åt sig äran, konstaterar han.

Det finns ett socialt liv i parlamentet som han funnit sig tillrätta i. Han säger sig kunna fika med vem som helst.

- Jimmie Åkesson(SD) sitter framför mig vid voteringar och vi snackar om allt möjligt i pauser, om vad vi ska göra i helgen och så.

Något socialt liv i Stockholm vid sidan av politiken blir det däremot inte tid till. Han bor i en tvåa vid Slussen, som riksdagen betalar, promenerar genom Gamla Stan till jobbet. Stockholmare vill han inte bli, men han kandiderar till riksdagen även vid nästa val. Målaren har blivit heltidspolitiker.

Visst har Jörgen Andersson mött fördomar. De som antyder att det här förstår väl inte han som outbildad hantverkare.

- Men jag har haft lika intellektuella diskussioner i byggbaracker som här i riksdagen!

Kanske som ett svar till de fördomsfulla har han faktiskt gått med i en förening i Stockholm. Han har just gjort inträdestestet och är medlem i Mensa, sammanslutningen för de med över 130 i IQ, vilket uppnås av två procent av befolkningen.

Jörgen Andersson

Namn: Jörgen Andersson.

Född: 1966 i Kinda kommun. Gymnasiestudier i Linköping och Kisa.

Bor: I Överum - och i Stockholm.

Familj: Sambo Magdalena. Sönerna Eric, 10, Herman, 7 och Sigge 5, i Överum. Döttrarna Martina, 25, Sara, 24 i Linköping och Mimmi, 18, i Vimmerby.

Intressen: Familjen, politiken och sport, Åtvidabergs FF är favoritlaget. "Brukar åka på några matcher varje år, och ska absolut försöka göra det nu när ÅFF är i Allsvenskan".

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!