Köket är hemmets viktigaste rum. Där vill vi helst göra allt – läsa läxor, jobba och umgås. Vissa ändrar till och med planlösningen och ger köket det största utrymmet hemma.
Ändå lagar vi allt mindre mat. Men när vi väl gör det är det med besked och kvalitetsverktyg. Målet är att må så bra som möjligt i köket och det är inte bara till helgen som vi vill sätta guldkant på tillvaron. Vardagen börjar bli ett ännu viktigare inslag i livet och det är där kökstrivseln kommer in i bilden.
Det finns några olika strömningar som man ska kika lite extra på. Miljömedvetenheten och målet att laga så nyttig mat som möjligt är trender som påverkar köksinredningen just nu.
– Länge har vi sett att de vitmålande köken varit populära men nu börjat trävarianterna hitta hem igen. Ytorna får gärna vara sköna att ta på. Därför målar vi också träköken så att ytan får struktur, säger Ola Danielsson, produktchef på Ballingslöv.
Länge trodde man att de industriella köken med restaurangkänsla skulle bli en stor trend. Men de slog aldrig riktigt igenom. Däremot är materialen som finns i den typen av kök populära och vi ser många diskbänkar och tåliga stänkskydd i metall. Även de praktiska detaljerna är tåliga och av god kvalitet.
– Den franska bistrokänslan är däremot på stark frammarsch. Material som marmor, koppar och mönstrade klinkers hjälper till att skapa stilen tillsammans med rustikt trä. Det ger en varm och ombonad atmosfär, vilket är något man längtar efter, säger Ola Danielsson.
Men den personliga inredningsstilen påverkar också kökstrenderna just nu. Det gör att de öppna hyllsystemen, som ersätter högskåpen, kommer tillbaka. I dessa kan man arrangera förpackningar, porslin och uppläggningsskålar i stilfulla blickfång, samtidigt som de signalera vad du står för. Snabbmakaronerna eller ekomjölet säger något om dem som bor här.
– Men även loppisfynd, antikviteter och rustika trälådor är populära eftersom de skapar en personlig stil. berättar Ola Danielsson.
Att människor väljer totalt olika kök kan arkitekten Charlotte Håkansson på Claesson Kök bekräfta. Det lilla köksföretaget från Dalarna specialritar nästan uteslutande alla kök de säljer och just nu arbetar de lika mycket med moderna som klassiska köksinredningar.
– Det gäller att balansera materialen så att helheten blir bra. Väljer man till exempel ett högblankt vitt modernt kök kan det vara bättre att satsa på ett golv i ett varmt material som trä. På det sättet blir helheten inte för kylig.
På teknikfronten händer det mycket. Induktionshällarna som länge dominerat börjar få konkurrens av de zonfria plattorna som gör att man kan placera kastrullerna var som helst på kokhällen när man lagar mat. Ångugnen och kylskåp med sval är andra teknikinnovationer som är intressanta. Med dessa försvinner mikron samtidigt som kylskåpet får större utrymme.
– Men det handlar fortfarande om produkter som är ganska dyra i inköp. Det är först när tekniken blir billigare som den får genomslagskraft, säger Charlotte Håkansson.