Gratis busskort till asylsökande

Kalmar läns asylsökande kan från och med april i år ha rätt till gratis busskort. För Kalmar länstrafik (KLT) ger det en ren vinst på sex miljoner kronor.

Daterat. Kortet som de asylsökande använder måste uppdateras efter 30 dagar.

Daterat. Kortet som de asylsökande använder måste uppdateras efter 30 dagar.

Foto: Karin Hertz

KLT2015-07-28 18:00

Under tidigare år har migrationsverket köpt tjänster av KLT för omkring en miljon kronor om året. Turerna kring hur de asylsökande får resa med de biljetter de kunnat kvittera ut har orsakat problem. Framför allt har det uppstått problem med språkförbistring och hur biljetterna kan användas och av hur många. För att komma runt problemet och för att förbättra integrationen köper Migrationsverket länskort av KLT som de asylsökande kan använda fritt.

– Vi träffade bland annat Migrationsverket i vintras och diskuterade hur vi skulle få till en bättre integration i Kalmar län. Ett av sätten var att skaffa svenskundervisning men också att göra det enklare för dem att resa i Kalmar län, säger trafikdirektören på KLT, Karl-Johan Bodell.

Trots initiativet med de fria resorna upplever chaufförer på KLT att problemen bara bytt skepnad. De tidigare missförstånden är lösta i och med att länskorten har delats ut men nya har uppstått när korten ska uppgraderas.

– De nyanlända får 30-dagarskort men de måste uppdateras och där uppstår konflikter. När korten inte fungerar ska vi inte tillåta resor. Det ingår i chaufförernas arbetsuppgift, säger Kenneth Hallberg, fackligt ombud för Kommunal.

De upprepade konflikterna har gjort att Kenneth Hallberg har tagit emot samtal av medlemmar som uppger att de tänker säga upp sitt arbete om konflikterna kvarstår.

– KLT säger att de ska ha fler kontrollanter på bussarna men det har vi inte sett något av i Västerviksområdet. Nu ligger konfliktlösningen bara hos chauffören.

Kenneth Hallberg berättar att initiativet med fria resor för nyanlända egentligen är väldigt bra för chaufförernas situation. För att lösa problemet med den nya konfliktsituationen blickar Kenneth Hallberg väster ut.

– I Göteborg kör chaufförerna spårvagnar och bussar. Det är deras arbete, inte att hantera dagliga konflikter kring betalning. Det kanske skulle kunna vara en lösning även här, säger han.

För KLT är avtalet en bra affär, ett värde på sex miljoner kronor som blir till ren vinst.

– Vi har inte några utökade kostnader för de asylsökande. Vi utökar inte några linjer för busstrafik utan de nya resenärerna använder sig av den befintliga infrastrukturen, säger Karl-Johan Bodell.

Västerviks-Tidningen har sökt Migrationsverket för en kommentar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om