Både fastigheter och bilar har blivit energisnålare de senaste fem åren, för både landstinget i Kalmar län och Västerviks kommun. Däremot har de två stora organisationerna lyckats olika bra på olika områden.
* Västerviks kommun har varit framgångsrika när det gäller att minska energiförbrukningen i kommunala lokaler och kommunägda bostäder. Det sattes upp ett mål att förbrukningen skulle minska med tio procent mellan 2009 och 2014. Den verkliga minskningen blev nästan tre gånger så stor! 28,1 procent.
* Även landstinget satte upp målet tio procents minskning, men missade det med fyra procent. Samtidigt skrivs det i rapporten att landsting och kommuner har väldigt olika förutsättningar. I kommunernas statistik ingår till exempel en stor mängd bostäder. Landstinget har verksamheter som är väldigt elintensiv. Bland grannlandstingen så har Kronoberg, Blekinge och Jönköping genomfört sänkningar på mellan 12 – 19 procent.
* Å andra sidan visar landstinget i Kalmar län framfötterna på ett annat område. Väldigt stor del av energiförsörjningen kommer från förnybara källor. Till exempel kommer 100 procent av elen från förnybara källor. Här ligger inte Västerviks kommun lika långt framme.
Det är Energimyndigheten och organisationen Sveriges Kommuner och Landsting som i en rapport följt upp vad som hänt med kommunerna och landstingens energiförbrukning sedan energieffektiviseringsstödet infördes. I förordet till rapporten skriver SKL:s vd Håkan Sörman och Energimyndigheten generaldirektör Erik Bransma att kommuner och regioner har en viktig roll i klimat- och energipolitiken.
Sven-Åke Lindberg, vd för Tjust Fastigheter som förvaltar alla kommunala lokaler och Västerviks Bostads AB som förvaltar alla kommunala bostäder i Västervik, har inte sett undersökningen när VT talar med honom, däremot känner han igen sig i bilden att man lyckats spara energi.
– Det är något vi jobbat med under hela 2000-talet.
Han har svårt att peka ut några enskilda energibesparande åtgärder som gett stora resultat.
– Det handlar snarare om vårt arbetssätt. Det finns en handlingsplan för varje hus. Man kan spara energi i allt från den dagliga skötseln till att göra investeringar.
Fram till 2020 finns en målsättning om en ytterligare sänkning på fem procent.
Börjar det bli svårare att hitta åtgärder som ger effekt?
– Det går alltid att hitta nya åtgärder.
Samtidigt säger han att man står inför några utmaningar. Verksamheterna i husen blir mer elförbrukande, i takt med att nya maskiner installeras. En annan utmaning är ökande krav på att kyla ner temperaturer under sommaren.
– Det är något vi måste möta på något sätt.