"Torsdagarna är heliga för mig"

Det ostadiga vädret stoppade inte veteranerna när Kisa SK anordnade årets orienteringstävling. Platsen var Tidersrum, i en kuperad och tuff Kindaterräng.

5 maj 2019 11:00

– Det är jätteroligt att springa här, det går upp och ned och det är en massa gröpper att hålla ordning på. Hemma hos oss har vi mest berg och andra detaljer, här i Tidersrum måste man verkligen vara med och använda kartan, säger Gamlebyorienteraren Jan Johansson några minuter efter målgången.

Än är det tidigt på säsongen men veteranorienterarna i norra Småland och södra Östergötland har redan hunnit bli varma i kläderna. Likt många år tillbaka går ett antal klubbar samman för att arrangera tävlingar varje torsdag, från april till juni. Den här gången hade arrangörsskapet gått till Kisa SK, som med start och mål strax intill Tidersrums kyrka tog emot ett 60-tal förväntansfulla orienterare, mellan 60 och 85 år.

– Under de tio år som jag har varit med i de här tävlingarna har deltagandet ökat. Då var vi omkring 40 deltagare, nu kan vi bli allt ifrån 60 till 65 stycken. Många vill hålla sig friska och trivs med att vara ute i skogen, så då passar ju orientering perfekt, säger Kisa SK:s Stig Jonsson.

Med tre distanser och som mest elva kontroller hade Kisaföreningens Kennerth Ruhlander lagt en utmanande bana. En bana där fel vägval kostade de cirka 55 orienterarna dyrt.

– Den här terrängen är folk intresserade av. Deltagarna tycker att det är spännande med alla höjder, berättar banläggaren Ruhlander och orienteraren Jan Johansson avslutar:

– För mig är torsdagarna heliga, jag försöker att vara med varje gång. Jag ser det som min träning, jag struntar i vilken plats jag kommer på. Här kan jag träna både konditionen, balansen och huvudet.

Resultatlista

Lång bana, 11 deltagare (3.7 km):

1. Ulrik Svensson, Vimmerby OK, 38.51.

2. Gunnar Enberg, Målilla OK, 46.02.

3. H-G Karmstig, Ankarsrum OK, 46.53

Mellanbana, 28 deltagare (3 km):

1. Lars Lång, Vimmerby OK, 37.08.

2. Gunilla Pettersson, Västerviks OK, 40.09.

3. Ingrid Johansson, Gamleby OK, 40.25.

Kort bana, 16 deltagare (2.3 km):

1. Harriet Albinsson, Björkfors GOIF, 37.28.

2. Sören Marmelid, Gamleby OK, 38.29.

3. Karl-Gunnar Svensson, Vimmerby OK, 39.44.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Dennis Petersson