Anette Karlsson är upprörd och ledsen. Hennes och sambon Tony Svenssons katt Elvis fick avlivas efter att den fått i sig glykol. Händelsen är polisanmäld.
– Först trodde vi att han blivit överkörd, han släpade benen efter sig och var mycket allmänpåverkad. Elvis vägrade att äta och dricka, var yr och vred sig i plågor och skrek, säger Anette Karlsson.
Paret tog katten till veterinären som rådde dem att ta den vidare till djursjukhuset i Läckeby, vilket de gjorde.
– De röntgade, undersökte, och tog massor av prover. Vi åkte hem igen och trodde väl att det skulle ordna sig, vår katt fick bästa tänkbara vård.
Men kristaller bildades i urinen och då återstod inget att göra, det var för sent.
– De ringde och sa att det inte kunde göra mer för Elvis och ville avliva honom. Det var inte humant att låta den leva längre, det var för plågsamt, säger Anette Karlsson.
Vad som har hänt är ännu svårt att veta, men flera katter i området kring Örbäcken, Skogsråstigen och Jättegatan har under de senare två veckorna insjuknat.
– I ytterligare två fall har katter behövts avlivas, säger Anette Karlsson.
Hennes grannars katt blev också sjuk, men överlevde. Hon har varit i kontakt med en person till vars katt blivit allvarligt sjuk men överlevt.
Enligt djursjukhuset tydde allt på förgiftning av glykol.
– Det kan så klart vara av obetänksamhet. En del använder glykolfällor för att ta död på råttor och möss, säger Tony Svensson.
Men ändå finns misstankar om att någon förgiftat katterna med flit.
– Många är oroade nu, även de med hundar och barn. Man vet inte vad de stoppar i sig, konstaterar Tony Svensson.
De ställde upp på en intervju för att uppmärksamma ett farligt beteende.
– Vi hoppas att det hela tar slut, att ingen mer ska råka ur för det här, det har gråtits mycket i det här huset på senare tid, säger Anette Karlsson.
Hon vill att fler polisanmäler incidenterna, med tanke på vad som har hänt.
I maj förra året misstänktes att flera hundar blivit förgiftade i Breviksområdet i Västervik. I Malmö förra året hittades brödbitar doppade i glykol i närheten av en populär rastplats för hundar.
Polisen vill inte dra några slutsatser. Än så länge tycker Ulf Gollungberg på Västervikspolisen att det är för tidigt att uttala sig om det någon som med vilje förgiftar katter.
– Det kan röra sig om oaktsamhet också. Glykol smakar lite sött, säger han.
0490-666 17