I år räddas allsångskvällarna av ett konstlotteri som man hoppas kunna tjäna en hacka på. Men hur det blir framöver – nästa år – vet man inte riktigt. En hel rad lokala konstnärer har slutit upp bakom föreningen och har skänkt konst som kommer att lottas ut. Lotterna ska säljas vid varje allsångskväll och dragningen hålls i augusti när säsongens sista allsång hålls. Bland konstnärerna som ställer upp och donerar sina alster finns bland annat både Benny Ekman och Jan Wiberg.
– Idén kom från konstnären Raili Mannerla som också skänkt en tavla till lotteriet och föreningen nappade direkt, berättar ordföranden Arne Meijer.
Men nästa år vet man inte hur det blir. Kommunen, som tidigare stått för annonsering och hjälp med ljud under allsångskvällarna, kommer från och med i år ge ett ekominiskt bidrag istället.
Klumpsumman på 40 000 kronor ska täcka in rubbet. Det gör den inte, menar Arne Meijer och styrelsemedlemmen Gudmund Setterdahl.
– I själva verket uppgår kostnaden till 68 000 kronor. Det är synd men vi hoppas att vi kan få mer pengar för allsångskvällarna är verkligen populära och det vill vi fortsätta med. Det är ingen slump att det kommer flera hundra personer varje gång, menar Arne Meijer.
Föreningens skrala ekonomi belastas också av kostnader kring att ta bland annat trycka upp allsångshäften.
– Det kostar massor att både trycka upp häftena och dessutom få tillstånd från olika musikförlag. Eftersom vi säljer häftena måste betala för att ha med låtarna, säger Arne Meijer.
Snudd på unikt med just Västerviks allsång är att det är olika allsångsledare varje gång. Förra året gjorde ett något otippat kort braksuccé.
– Det var när vi bjöd in alla församlingar till att leda allsången. Jag tror alla ställde upp och det var nog enda gången vi inte hade behövt allsångshäften. Publiken sjöng med i Pärleporten och andra gamla sånger för fullt, säger Gudmund Setterdahl och ler åt minnet.
Hittills har det sammanlagt blivit över 100 kvällar med allsång i parken sedan starten. Förhoppningsvis ska det bli ännu fler. Föreningen har ansökt om ett tillskott hos kommunen för att klara ekonomin men har inte fått svar än.
– Det är så roligt att arrangera kvällarna så det hoppas jag att föreningen kommer kunna fortsätta med. Dessutom är det uppskattat av besökarna. Till sista allsången i augusti har vi till och med haft besökare med banderoller med olika budskap som tackar för säsongen. Det är rena "Allsång på Skansen"-känslan, säger Arne Meijer.