Mäter radioaktiv strålning

Vid en eventuell kärnkraftsolycka är det räddningstjänstens uppgift att leda räddningsinsatsen. Under onsdagen övade kommunens brandmän på detta.

Anders Svensson, Oscar Dahl och Peter Hallberg går igenom materialet för övningen, som går under namnet Henning.

Anders Svensson, Oscar Dahl och Peter Hallberg går igenom materialet för övningen, som går under namnet Henning.

Foto: Ilkka Ranta

Kärnkraftsolyckor2014-12-03 17:04

Räddningstjänsten har, på uppdrag av länsstyrelsen, i uppgift att leda räddningsinsatsen vid en eventuell kärnkraftsolycka. En av de viktigaste uppgifterna vid ett sådant tillfälle är att mäta strålningsnivåerna för att avgöra var man kan och inte kan vistas.

– Det är lika viktigt att ta reda på vilka områden som inte behöver utrymmas som vilka som behöver utrymmas, säger Wille Wernersson på räddningstjänsten i Västervik.

Under onsdagen anordnades kärnkraftsövningar hos räddningstjänsten i Västervik, Hultsfred och Oskarshamn. När Västerviks räddningstjänst övade fanns också deltidsbrandmännen från Hjorted och Ankarsrum på plats. Övningarna är ett led i att öka länets samlade indikeringsförmåga och kunskap vid en kärnteknisk olycka.

– Vi hade utbildningar under våren och hösten, så nu vill vi testa hur det fungerar i skarpt läge, berättar Birgitta Martinsson från länsstyrelsen.

När VT besöker räddningstjänsten i Västervik klär brandmännen på sig skyddsutrustning, för att bege sig ut och mäta den radioaktiva strålningen.

– Skyddsdräkterna skyddar mot radioaktiva partiklar, berättar Wille Wernersson.

Däremot kan inte dräkterna skydda mot radioaktiv strålning.

När ett kärnkraftverk utfärdar ett larm om radioaktiv strålning inkommer det till länsstyrelsen som ger i uppdrag till räddningstjänsten att genomföra avsökning och sanering. Brandmännen mäter vilka värden som finns och gör en sammanställning till ledningscentralen. Ledningscentralen skickar i sin tur vidare värdena till strålsäkerhetsmyndigheten i Oskarshamn, som sedan ger order till räddningstjänsten om hur läget ska skötas.

– Det är ett flöde med information som måste fungera, sammanfattar Birgitta Martinsson.

Till stor del är det just det som övningen handlar om, att pröva kommunikationen.

Vad ger ni för råd till allmänheten vid en eventuell kärnkraftsolycka?

– Stanna inomhus och lyssna på radio och tv efter besked, säger Birgitta Martinsson.

Länsstyrelsen har nyligen beställt redskap för att kunna ha avsökningsplatser dit allmänheten kan komma för att kontrollera om de fått radioaktiva partiklar på sig. Troligen blir dessa avsökningsplatser verklighet om ett par år, berättar Birgitta Martinsson.

Vad händer vid en kärnkraftsolycka?

Allvarliga händelser i kärntekniska anläggningar ger upphov till två olika typer av larm: höjd beredskap eller haverilarm. Vid höjd beredskap finns ingen omedelbar risk för radioaktivt utsläpp, däremot finns en risk för att händelsen kan leda till utsläpp. Om ett utsläpp faktiskt skett utfärdar kärnkraftverket haverilarmet. Vid ett haverilarm uppmanas alla som bor omkring 15 km från kärnkraftsanläggningen, att hålla sig inomhus, med stängda dörrar och fönster, och lyssna på radio för att uppdatera sig om besked. Räddningstjänsten ansvarar för att leda räddningsinsatsen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om