Nedläggning på OKG slår mot Västervik

Kärnkraftverket OKG utanför Oskarshamn är en viktig arbetsgivare för invånarna i Västerviks kommun. En hel del kommuninvånare pendlar till sitt arbete där.

Arbete. På OKG utanför Oskarshamn arbetar många som bor i Västerviks kommun. Arkivfoto: OKG

Arbete. På OKG utanför Oskarshamn arbetar många som bor i Västerviks kommun. Arkivfoto: OKG

Foto: OKG

Kärnkraft2015-06-26 16:50

Om fem år kan reaktorn O2 på OKG komma att stängas av, vilket är tidigare än planerat. I måndags meddelade Eons ledning att man vill stänga både O1 och O2 i förtid. När detta blir verklighet kommer det att påverka arbetsmarknaden i Västerviks kommun.

Av de omkring 900 anställda på OKG har cirka 50 Västervik som hemadress. Gruppen är betydligt större, inte minst genom de i södra kommundelen som varje dag åker till OKG för att arbeta. Kanske kan det handla om ett hundratal personer, kanske fler.

– Av dem som kommer från Västervik arbetar de allra flesta inom drift- och underhåll, berättar Emmy Davidsson på informationsavdelningen.

Thomas Renström från Västervik är en av de många kommuninvånare som pendlar till ett arbete på kärnkraftverket. Han anställdes i januari och kom då från Akzo Nobel i Gamleby, som nu lägger ner. På OKG arbetar han med processkemi.

– Jag räknar med att ha jobb flera år till, även om jag nu är en av de sist anställda. De närmaste åren är jag inte särskilt orolig för.

– Det går jättebra att pendla, tycker han.

Den åsikten har flera av de Västerviksbor som nu åker åtskilliga mil varje dag för att arbeta. Både pendling och samåkning är vanligt bland OKG-anställda, avslöjar personaltidningen Kärnpunkten.

Utöver de cirka 900 OKG-anställda arbetar också många hos underleverantörer men inne på anläggningen så antalet personer som arbetar inom OKG är betydligt högre. Bland dessa ingår också en hel del Västerviksbor.

En av dem är personalchefen Lotta Sätterlund. Flera av OKG:s tidigare personalchefer har också bott i Västerviks kommun.

– En stor del av den personalminskning som så småningom eventuellt kommer att krävas kommer att ske genom naturlig avgång, exempelvis pension, berättar Lotta Sätterlund. Dessutom ska O3 vara i drift i 30 år till och vi måste försäkra oss om att ha tillgång till den kompetens och bemanning som krävs och det kommer att behövas fortsatt rekryteringar för att klara det.

– Själv har jag jobbat på OKG i 17 år och ser fram emot att jobba här 17 år till.

Eon är majoritetsägare i OKG. Skälet till nedläggning är, enligt måndagens pressmeddelande, att elpriset är för lågt och att de ekonomiska förutsättningarna för fortsatt drift inte längre finns. Om det blir nedläggning handlar det om flera år framåt.

­– Antalet anställda påverkas marginellt de närmaste åren. Om vi ser tio–femton år framåt är det kanske 500 kvar av de anställda på OKG, säger Eons vd Johan Svenningsson.

– Det är en lång process att lägga ner kärnreaktorer. Än har inget beslut tagits, det dröjer troligen till kvartal tre i år. Sedan krävs en miljödom, vilket kan ta upp till tre år, innan avvecklingen kan börja. Då återstår flera års arbete innan vi jämnat allt med marken och har anlagt gräsmattor igen.

OKG

Reaktorn Oskarshamn 1 (O1):

- togs i bruk 1972

- beräknad livslängd cirka 50 år

- Sveriges första lättvattenreaktor

Reaktorn Oskarshamn 2 (O2):

- togs i bruk 1974

- beräknad livslängd cirka 40 år

- en omfattande modernisering pågår

Reaktorn Oskarshamn 3 (O3):

- togs i bruk 1985

- beräknad livslängd cirka 60 år

- världens största kokvattenreaktor

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om