Polisfacket larmar: "Poliser gråter i frustration"

Poliser som gråter på sina rum och poliser som överväger att lämna yrket. Nu slår polisfacket larm om kaoset i omorganisationens fotspår.

Polisförbundets Mats Johansson är kritisk till hur omorganisationen inom polisen skötts. "Man har inte lyssnat på medarbetarna över huvudtaget".

Polisförbundets Mats Johansson är kritisk till hur omorganisationen inom polisen skötts. "Man har inte lyssnat på medarbetarna över huvudtaget".

Foto: Fotograf Mikkel Örstedholm

KAOTISKT2015-02-20 09:02

I ett brev riktat direkt till rikspolischefen Dan Eliasson beskriver huvudskyddsombudet i länet hur poliser gråter på sina rum ­– i frustration över att inte kunna göra ett bra jobb.

– Det finns poliser som överväger att byta arbete för att man helt enkelt inte orkar. Jag har aldrig varit med om en sådan här kaosartad situation, säger Polisförbundets ordförande Mats Johansson.

Nya Polismyndigheten är den största omorganisationen som har genomförts inom på polisen på 50 år. Syftet var att myndigheten skulle bli mer effektiv – och att få fler poliser på gatorna. Men redan innan omorganisationen sjösattes fick den motta en hel del kritik. Inte minst från fackligt håll, där man bland annat befarade att processen gick för snabbt och vilade på en bräcklig grund.

– Det största misstaget i det här är att man samtidigt som man gör en omorganisation också lägger ett sparkrav över verksamheten. Man behöver inte ha gått en chefskurs för att förstå att en omorganisation kostar pengar, säger Mats Johansson.

– Man kan säga att våra farhågor har besannats. Poliser får göra fler civila uppgifter och det ger absolut inte fler poliser på gatorna, vilket var tanken.

Vilken typ av uppgifter rör det sig om?

– Det kan vara allt möjligt, receptionstjänst är ett exempel. Polisen får helt enkelt göra andra arbetsuppgifter istället för att lösa brott eller vara ute bland folk.

Enligt statistik som Dagens Nyheter har tagit fram verkar det stämma. Åtminstone när det gäller uppklarningsprocenten i länet. Under januari i år har 217 ärenden färdigutretts och skickats till åklagare. Förra året under samma period var siffran 309 ärenden.

Men det är inte slut där. Polisförbundet kritiserar också det man anser är en otydlig ledningsstruktur.

– Det är otydligt och osäkert. Det är många tillfälliga lösningar och arbetsgivaren har inte lyssnat på de anställda i den här processen. Det har skapat en situation där många känner otrivsel och att man inte mår bra på jobbet. Det här hade kunnat skötas mycket bättre.

Polisens teamchef, Lisa Koblanck, vill inte uttala sig om arbetsmiljön i just Västervik. Däremot kan hon bekräfta att pressen är stor på utredningssidan.

– De två morden under förra året slukar väldigt mycket resurser, och så hade det ju varit även utan omorganisationen. Men visst, en omorganisation i det också hjälper ju inte direkt till, så där vet jag att det är en hög arbetsbelastning.

I brevet till Rikspolischefen beskriver en av medlemmarna i Polisförbundet situationen så här:

”Arbetar som utredare i Oskarshamn. Misstänkt sitter anhållen i Kalmar. Målsägande finns i Nybro. Min chef sitter i Västervik och åklagaren sitter i Kalmar. Teknikern som skall göra brottsplatsundersökningen finns i Kalmar. Förhöret som hölls i Kalmar skall skrivas ut omgående enligt åklagaren, min chef ringer en annan chef som ringer en annan chef som skall se till att det ordnas.”

Nu efterlyser skyddsombudet ett svar på brevet senast i dag, fredag, från Dan Eliasson.

Under torsdagen hade ännu inget svar på frågorna och kritiken nått Polisförbundet.

– Nej, inte än. Vi får se.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om