Under 2015 ökade antalet fall av tuberkulos i Sverige med 22 procent jämfört med 2014, enligt rapport från Folkhälsomyndigheten. Tuberkulos är en mycket vanlig sjukdom i världen och man räknar med att en tredjedel av jordens befolkning bär på bakterien. I Sverige är de allra flesta som får tuberkulos födda i ett annat land och blev smittade innan de kom till Sverige. Tuberkulosbakterien växer mycket långsamt och kan överleva i kroppen i många år. I människan kan den ligga latent en hel livstid.
– Tuberkulos faller under smittskyddslagen och de fall vi får in tittar vi väldigt noga på. Det finns olika sorters tuberkulos och de flesta är inte smittsamma. Om en person smittar tar det oftast bara två veckor med behandling innan smittrisken är över, säger Lisa Labbé Sandelin, smittskyddsläkare i Kalmar län.
I få fall är bakterien multiresistent och då är det svårt att bli frisk. Antibiotikan hjälper inte och sjukdomen blir svårbehandlad.
De flesta som insjuknar i tuberkulos har kommit till Sverige under de senaste fem åren och den viktigaste åtgärden för att minska smittspridning är tidig diagnos och behandling, enligt Folkhälsomyndigheten.
I Kalmar län är det en mycket stor del av de invandrade som går igenom hälsokontroller där de screenas för olika sjukdomar. Det gör att man inom sjukvården har en god överblick och kontroll över hälsoläget och smittrisker.
– Risken för smittspridning är inte stor, säger Lisa Labbé Sandelin.