Risken: Skyfall över länet

Det väntas komma rejäla mängder regn på sina håll i Kalmar län under tisdagen. Enligt SMHI kan det falla så mycket som 35 millimeter på tre timmar, vilket kan leda till översvämningar i dagvattensystem och källare.

11 juni 2019 12:57

– Det har hoppat väldigt mycket i våra prognoser både i går och i dag. Exakt var de kraftigaste stråken kommer att hamna är lite klurigt att veta. Men risken finns ändå att det byggs upp kraftiga regn- och åskskurar vilka kan generera stora regnmängder på kort tid, säger Lovisa Andersson, meteorolog på SMHI.

Mängden nederbörd kan enligt SMHI variera kraftigt mellan platserna i länet under tisdagen, och lokalt kan regnet innebära problem i form av översvämningar i dagvattensystem, källare och mindre vattendrag.

– Vi har varm luft som strömmar in söderifrån vilket innebär att det finns förutsättningar för åska i det här, vilket också kan skapa de här skyfallsliknande regnen lokalt.

Regnrisken gäller endast under tisdagen, men även de närmaste dagarna väntas vädret bli något ostabilt.

– Vi har skurar som förekommer även under onsdagen. Sedan är det ett nytt stråk med lite svalare luft som trycker på under torsdagsdygnet, och då har vi återigen en front med regn- och åskskurar som passerar.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Albin Wiman

Ämnen du kan följa