Vi kommer inte att nå miljömålen

Endast ett av länets 16 miljömål ser ut att kunna uppfyllas fram till 2020. På två punkter går utvecklingen bakåt.

Algblomning. Ett av målen är att få bort övergödningen i Östersjön och våra sjöar.

Algblomning. Ett av målen är att få bort övergödningen i Östersjön och våra sjöar.

Foto: Ilkka Ranta/arkiv

Kalmar län2017-01-06 13:55

Endast ett av de 16 nationella miljömålen ser ut att kunna uppfyllas i länet fram till år 2020. Det konstaterar länsstyrelsen i Kalmar län i och med sin och Skogsstyrelsens sammanfattning av arbetet 2016. De bedömer var man står i dag och hur sannolikt det är att man uppnår målen inom utsatt tid.

Arbetet berör de så kallade miljökvalitetsmålen (se faktaruta) som bland annat handlar om att begränsa miljöpåverkan, ha en giftfri miljö och helt slippa övergödning i våra sjöar och hav.

I länet är det endast ett mål som ser ut att bli uppfyllt, det som handlar om frisk luft. Mer specifikt innebär det att man undersöker flera indikationer på att man är på rätt väg. Det kan handla om att besvär med bilavgaser minskar, mängden bensen i luften minskar, och att det marknära ozonen minskar. En av anledningarna till att man bedömer att målet kommer att nås i länet är satsningen på ett fossilbränslefritt län till 2030, och utbyggnad av gång- och cykelbanor på många platser i länet.

Målen som rör "ett odlingsrikt landskap" och "ett rikt växt- och djurliv" är det sämre ställt med. Enligt mätningen är utvecklingen negativ där.

Linda Corneliusson Linde är miljömålssamordnare på länsstyrelsen i Kalmar län.

– Det är många som gör väldigt mycket för att nå målen och det görs också mängder av åtgärder som får effekt längre fram i tiden. Men målen är högt ställda, det är en av anledningarna till att flera av dem inte kommer att nås, säger hon.

Hon berättar att tre av målen heller inte bedöms på regional nivå, bland annat målet om "skyddande ozonskikt".

– Det går inte att mäta regionalt men det målet kommer det nationellt att gå bra med. Där har man under många år kraftfullt agerat, bland annat med lagstiftning. Det krävs sådana åtgärder om vi ska lyckas.

Som enskild person kan man göra mycket för att hjälpa till.

– Ansvaret ligger på oss alla, i kommuner, näringsliv och alla myndigheter. Som privatperson kan man så klart göra mycket. Man bör fundera på hur man konsumerar och det gäller allt. Mat, saker, kläder, hur mycket vi renoverar och hur vi transporterar oss.

– Vi måsta alla göra mer, det görs inte tillräckligt för att vi ska nå målen tillsammans. Vi kan vara den sista generationen som kan göra något åt miljöproblemen.

Kalmar län är inte ensamt om ha en lång väg kvar för att nå målen. Bland annat skriver Naturvårdsverket på miljömål.se att tre av de 21 länen bedöms att varken nå eller vara nära att nå något av miljökvalitetsmålen till 2020.

De här är miljömålen:

Begränsad miljöpåverkan

Frisk luft

Bara naturlig försurning

Giftfri miljö

Skyddande ozonskikt

Säker strålmiljö

Ingen övergödning

Levande sjöar och vattendrag

Grundvatten av god kvalitet

Hav i balans samt levande kust och skärgård

Myllrande våtmarker

Levande skogar

Ett rikt odlingslandskap

God bebyggd miljö

Ett rikt växt- och djurliv

Källa: Länsstyrelsen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!