Valet av Angelica Katsanidou (S) till Regionstyrelsen stack ut på flera sätt. Även när man räknar in tidigare landstinget så blev det första styrelseordföranden från Västerviks kommun på över 30 år.
Angelica blev även första kvinnan på ordförandeposten. Dessförinnan hade hon varit regionråd med ansvar för personalfrågor.
Som ordförande saknades det inte utmaningar. Några exempel:
* Regionen är uppe i ett stort investeringsprogram vid sjukhusen. I Västervik väntar bygget av den stora psykiatribyggnaden.
* Brist på personal i vissa yrkesgrupper driver upp kostnaderna för hyrpersonal i sjukvården.
* I regionpolitiken ingår även regionala utvecklingsfrågor. Infrastrukturen i länet är eftersatt.
Den första stora stridsfrågan som regionråd kom att handla om köpet av en ägarandel i Kalmar Öland Airport.
– Det var en fråga som jag fick förklara mycket i mina hemtrakter, här i norra länsdelen, berättar hon.
Den 2 februari godkände regionfullmäktige köpet, efter en lång och intensiv debatt. En rad argument för och emot ventilerades, men ingen nämnde det kinesiska virus som hade börjat att spridas i andra delar av världen. Bara två månader senare skulle stora delar av verksamheten vid flygplatsen ligga nere på grund av viruset, medan regionens sjukvård rustade sig för en befarad smitt-topp.
– Coronapandemin har överskuggat allt annat, säger Angelica Katsanidou.
Nu ett halvår senare konstaterar hon att Kalmar län hittills klarat sig relativt bra.
– Under våren väntade vi på en topp som aldrig riktigt infann sig. Nu väntar vi på en andra våg. Jag hoppas givetvis att den inte kommer.
Under intervjun har vi utsikt över Stora Torget. Turisterna har strömmat till och det är liv och rörelse. Å ena sidan välkommet för besöksnäringen, å andra sidan har Folkhälsomyndigheten varnat för att turistlänen kan drabbas av en andra smittvåg på sensommaren.
Vad tänker du när du ser turisterna? Är det intäkter till regionen eller en potentiell smittorisk?
– Jag ska erkänna att det här bara är tredje gången jag är inne i stan i sommar. Det är trots allt begränsat med utrymmen i en stad.
När Angelica Katsanidou får summera vad regionen gjort bra, och vad som kunde gjorts bättre hittills under pandemin så berömmer hon samarbetet med olika aktörer på en rad olika nivåer. Hon konstaterar också att den digitalisering som man pratat om i många år, har tagit stora språng framåt under våren.
På minuskontot säger hon att vissa personalgrupper, inte minst inom intensivvården, har haft en haft en oerhörd hård arbetsbelastning.
– Vi behöver jobba vidare med utbildning och kompetensförsörjning inom det området.
Hon säger att det är mycket annat som fått stå tillbaka under våren. Varje vår brukar politikerna i majoritetspartierna göra 60-70 verksamhetsbesök. I år fick de ställas in på grund av corona.
– Besöken är viktiga för oss för att få en uppfattning om hur det fungerar i verksamheterna.
I vården finns det verksamhet som fått stå tillbaka.
– Operationer har ställts in, och vi fick ställa in mycket av folktandvårdens verksamhet för att spara på skyddsutrustning.
Inför hösten finns en vårdskuld som behöver betas av. Angelica Katsanidou tror även att den psykiska hälsan har påverkats hos många.
– Äldre har levt i isolering, inte i veckor utan i månader och det fortsätter...
Under pandemin har sjukvårdens ledning debatterats. En del menar att det varit tungrott med 21 självständiga regioner.
Angelica Katsanidou försvarar den regionledda sjukvården.
– Om man jämför med statliga myndigheter så blir vi mer träffsäkra när beslutsfattandet ligger lokalt. Vi politiker finns nära invånarna.
Hon ifrågasätter om Kalmar län haft tre sjukhus om sjukhusvården varit statligt styrd.
– Jag tror bara att det bara hade varit ett. Titta på Arbetsförmedlingen som lagt ner många kontor.
Det har ju ändå debatterats hur regionerna gjort väldigt olika bedömningar under pandemin. Till exempel när det gäller testning...
– Vi har befunnit oss i väldigt olika skeden. Då blir bedömningarna olika.
Efter sommaren hoppas hon att andra frågor ska kunna få mer utrymme, som länets demografi med en åldrande befolkning och digitaliseringen. Men att corona ska försvinna från dagordningen än på ett tag tror hon inte.
– Jag tror att vi kommer att få leva med det framöver.