Totalförsvarsövning börjar i det tysta

Sveriges första totalförsvarsövning, TFÖ2020, börjar redan i november och det är Kalmar läns krisberedskap som ska sättas på prov.

Sveriges första totalförsvarsövning på över 30 år börjar nu. Men kommer förmodligen bli synlig först nästa år i samband med Försvarsmaktens övning Aurora 20.

Sveriges första totalförsvarsövning på över 30 år börjar nu. Men kommer förmodligen bli synlig först nästa år i samband med Försvarsmaktens övning Aurora 20.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Kalmar län2019-11-05 20:00

För några år sedan beslutade regeringen att arbetet med totalförsvaret skulle återupptas och det här blir den första övningen på över 30 år.

I det första steget handlar det om regional samverkan mellan medarbetare i länets krisorganisationer.

– Det kommer att vara olika former av skrivbordsövningar, så inget som kommer att synas utåt, säger Fredrik Nygren, krisberedskapshandläggare vid Länsstyrelsen i Kalmar län.

Alla länets kommuner är med, regionen och länsstyrelsen, Polisen och Försvarsmakten.

– Vi går in i beredskapsläge och det innebär att en hel flora av lagar och träder i kraft. Det här är ett sätt att sätta ljuset på hur en krissituation förändrar uppdraget hos en kommun eller region, säger Fredrik Nygren.

– Det är en kunskapshöjande del som ska hjälpa alla att känna sig bekväma i ansvar och roller.

Själva övningen kommer att starta vid olika tillfällen.

– Om läget ska kunna spetsas till måste delar vara hemliga.

Under våren kommer sedan Försvarsmaktens övning, Aurora 20, dra igång. Då kommer det hela bli mer synligt, när den militära närvaron ökar som en del av övningen.

Här kommer en del av övningen handla om försörjningskedjor mellan civila aktörer och Försvarsmakten.

För de som inte är inblandade i övningarna kommer totalförsvarsövningen förmodligen inte märkas av, tror Fredrik Nygren.

– Men jag brukar trycka på det här med hemberedskap. Det är väldigt viktigt om samhället utsätts för påverkan i form av kris eller krig.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!