Tolkningsproblem väntar när coronakrisen är över

Just nu är frågorna fler än svaren när det gäller det nya coronaviruset. Kan man lita på statistiken när det kommer till smittade och döda – efter att krisen är över?

Tester görs i olika utsträckning, och metoderna varierar - tillförlitligheten varierar. Därför kan det vara svårt att jämföra regioner och länder emellan.

Tester görs i olika utsträckning, och metoderna varierar - tillförlitligheten varierar. Därför kan det vara svårt att jämföra regioner och länder emellan.

Foto: Cecilia Fabiano/TT

Kalmar län2020-04-21 18:00

Testningen av personer med samhällsviktiga yrken för coronaviruset ska öka, det meddelade regeringen i förra veckan. Men ändå kommer Sverige i förhållande till flera andra länder ha en låg testningsgrad.

När relativt få testats finns frågor om hur omfattande spridningen är och tillslut blev, och hur många som avlidit till följd av att ha blivit smittade. Frågan är också hur man kan dra lärdomar inför framtiden, om testningen är begränsad.

Lisa Labbé Sandelin är smittskyddsläkare i Kalmar län. Hon har tänkt på samma sak, som de flesta i hennes skrå.

Kan man lita på statistiken när få testas? 

– Det där är en jätteviktig fråga. Jag kan uppleva att inte ens siffrorna i Sverige är jämförbara just nu, olika regioner har olika förutsättningar. Vi mäter så olika saker över hela världen, det gör det svårt.

Det måste vara viktigt att ha rätt siffror för att vi efter det här ska kunna lära oss något?

– Jag tror att vi efter det här måste kombinera flera olika mätmetoder för att få en överblick, det kommer bli ett stort arbete. Vi måste komma åt det på annat sätt.

Hon säger att dödsorsaksintyg kan vara ett sätt. Varje gång någon avlider skrivs det ett sådant. Där beskriver man bakomliggande sjukdomar och vad det var som troligen "puttade individen över kanten". På den typen av statistik är vi duktiga i Sverige, det går tillbaka ändå till kyrkböckerna.

Det finns internationella koder för om man avlidit av covid-19 eller om man har en mycket stark misstanke om det. Det kommer senare att underlätta. Och så var det det här med tester. De finns redan enkla tester.

– Men tillförlitligheten varierar. Ett ytterligare problem är hur man ska tolka svaret. Om man kan mäta antikroppar, för att se om man haft infektionen eller inte, betyder det att man är immun?  Det är frustrerande, för vi vet inte riktigt vad vi ska ha svaret till.

Men pekar det mot att man är det, alltså immun efter sjukdomen?

– Det är alldeles för tidigt att säga. Ser man på andra coronavirus verkar inte immuniteten vara så jättelångvarig. Kommer ett vaccin vara tillfälligt eller ha långvarig effekt? Får vi fylla på varje år?

– Och de som har väldigt milda symptom kanske inte skapar några antikroppar, kan de blir sjuka en gång till? Det är många frågetecken. Men vi måste komma ihåg att vi bara jobbat med det här viruset några månader än så länge.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!