Pengarna ska gå till att korta köerna i cancervården.
Och mer pengar delas ut i höst till de landsting som klarar av att uppfylla kraven som regeringen och Sveriges kommuner och landsting kommit överens om.
Totalt kan landstingen få ytterligare 196 miljoner kronor i år, 391 miljoner kronor totalt under året.
Syftet med statsbidraget är att korta väntetiderna och minska de regionala skillnaderna inom cancervården.
– Vi har fått Landstinget i Kalmar läns handlingsplan för det fortsatta arbetet med standardiserade vårdförlopp i cancervården, och eftersom handlingsplanen uppfyller grundkraven får Kalmar läns landsting ta del av medlen som regeringen avsätter, säger socialminister Annika Strandhäll i ett pressmeddelande från Regeringskansliet.
Ett standardiserat vårdförlopp innebär att man på ett nationellt plan bestämmer hur utredningar och behandlingar ska se ut, från misstanke om cancer till behandlingsstart och eftervård. På så vis ska patienter få en likvärdig vård oavsett var de bor. För varje cancerdiagnos finns alltså ett standardiserat vårdförlopp.
För att få del av den andra halvan av statsbidraget ska landstingen senast i november kunna visa att de uppfyllt kraven i överenskommelsen mellan regeringen och Sveriges kommuner och landsting.
– Från vår sida har vi redan kunnat visa att vi uppfyller dem, vilket innebär att vi är garanterade pengar även i höst. Men den exakta summan har jag ingen uppgift om i nuläget, säger landstingsråd Lena Segerberg (S).