SD vill satsa på hembesök av läkare

Minskad vård till de som inte är svenska medborgare och satsningar på arbetsmiljö sticker ut i Sverigedemokraternas regionbudget.

Sverigedemokraterna vill satsa mer på villkoren för personalen i vården. Från vänster: Claus Zaar, Martin Kirchberg och Bo Karlsson.

Sverigedemokraterna vill satsa mer på villkoren för personalen i vården. Från vänster: Claus Zaar, Martin Kirchberg och Bo Karlsson.

Foto: Andreas Johansson

Kalmar län2019-10-22 18:00

Regionrådet Martin Kirchberg, Sverigedemokraterna, öppnar presskonferensen hårt. Han kallar de senaste åren för ett "vanstyre" av Region Kalmar läns ekonomi. Tillsammans med Claus Zaar och Bo Karlsson presenterade han under tisdagen SD:s budget. De säger att man måste gå med på den aviserade skattehöjningen, för att rädda verksamheterna.

Kostnaderna har ökat, sjukvården beräknas göra underskott på 370 miljoner kronor. En anledning anser SD är en alltför generös anhörig- och asylinvandring, som man säger frestar på vården. Av den anledningen vill man även satsa mer på "svensk sjukvård till svenska medborgare" vilket betyder att de som inte är svenska medborgare inte ska ha rätt till annat än akutvård, och så kallad "vård som inte kan anstå".

– Bidrar man inte till den svenska välfärden ska man heller inte få ta del av den, säger Kirchberg.

En rad satsningar presenterades. Man vill lägga 155 miljoner under de tre kommande åren på bättre arbetsmiljö och arbetsvillkor för personalen. Det ska leda till minskade kostnader för hyrpersonal.

En stor satsning är den så kallade Borgholmsmodellen, där man satsat på hembesök av läkare. 60 miljoner under tre år får det kosta.

Man vill även satsa mer på avgiftsfri tandvård för de över 85 år, och höja säkerheten vid sjukhusen.

Satsningarna ska finansieras av omfattande besparingar. Minskad byråkrati ska spara 250 miljoner över tre år, skatteavlönad kultur ska få mindre anslag och politiker ska banta sina arvoden, bland annat.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!