Så vill de satsa och spara i regionen

Både bromsa och gasa. Det är huvudtanken i den gemensamma budgeten för regionen från M och KD. Men de ser olika på finansieringen.

Malin Sjölander (M) och Jimmy Loord (KD) vill gasa och bromsa i sin budget för Region Kalmar län.

Malin Sjölander (M) och Jimmy Loord (KD) vill gasa och bromsa i sin budget för Region Kalmar län.

Foto: Andreas Johansson

Kalmar län2019-10-28 12:05

Jimmy Loord (KD) och Malin Sjölander (M) presenterade under måndagen sin gemensamma budget för regionen 2020 till 2022. Det som skiljer de två partierna åt är hur budgeten ska finansieras.

I M:s finansiering finns det inte med någon skattehöjning. Det gör det däremot i KD:s. De vill höja skatten men mindre än den aviserade skattehöjningen från majoriteten i regionen, 25 öre istället för 49.

Sjölander menar att majoriteten haft för dålig koll på ekonomin: "Är man med i Lyxfällan åker man inte på charter", som hon uttrycker det. Båda trycker på frågan om ekonomiskt ansvar, skattehöjningen säger man drabbar "vanligt folk", och är för hög, Sjölander säger att den kommer att ge 40 miljoner mer än man behöver.

Istället vill man bland annat tillfälligt sänka det tvåprocentiga resultatmålet till 1,2 procent till ekonomin är i balans, det skulle ge 100 miljoner mer till verksamheterna. Sedan ska man gradvis komma upp till 2 procent igen.

Man vill spara pengar genom göra översyn av effektiviseringar och besparingar och satsa mer på att minska hyrbemanningen till målet om två procent av personalkostnaderna. 

Man fokuserar vidare på genomlysning av alla ekonomiska delar och fortsatt fokus på kärnverksamheten, vård och kollektivtrafik, och vill se högre självfinansieringsgrad från kulturen.

Satsningarna inkluderar cancercentrum i Västervik och i Kalmar, ytterligare pengar till barn- och ungdomspsykiatri, och en ambulanshelikopter till länet, bland annat.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!