Så slipper du pollenchocken

Nu drar årets pollensäsong i gång på allvar – och den ser ut att bli rekordtuff. Men det finns hjälp att få.

Foto: Åke Alvin

Kalmar län2018-04-28 12:00

Pollenprognoserna varnar nu för höga halter av björkpollen. Just björkpollen brukar ställa till med betydligt större problem för allergiker än till exempel al och hassel.

– Det är helt enkelt för att halterna av björk brukar bli så mycket högre. I år har botanikerna sagt att det ska bli en svår björkpollensäsong. Kanske lika illa som 2014, som var helt vansinnig, säger Lars Ahlbeck, läkare på Allergicentrum i Linköping.

Hur gör man då för att slippa kliande ögon och rinnande näsa? Lars Ahlbeck bjuder på några tips:

* Använd desloratadin, finns receptfritt på apoteket. De billigaste är precis lika bra som de dyra. Ät regelbundet varje dag, tills pollensäsongen är över.

* Nässprej som innehåller kortison kan hjälpa.

* Om inte allergitablett och nässprej räcker, kan man komplettera med ögondroppar. Det finns olika sorter, med antihistaminer respektive kromoner, och man får prova sig fram.

* Skölj näsan ibland – det finns utrustning att köpa.

* Duscha innan du går och lägger dig.

* Vädra inte på dagen.

* Häng inte tvätt utomhus.

* Vill du springa, så gör det på morgonen eller kvällen, eller när det just regnat. En pollenmask kan vara bra.

Det går att få medicin på recept på vårdcentralen. Tumregeln är att det gäller dem som har besvär i mer än fyra veckor per säsong.

– I första hand är det desloratadin som skrivs ut, det ger oftast bäst hjälp och minst biverkningar. Men för en del personer fungerar det bättre med andra antihistaminer, berättar Lars Ahlbeck.

Det går att vaccinera sig mot pollenallergi. Hittills har det krävts cirka 50 sprutor som ska tas under tre års tid. Men Lars Ahlbeck och hans kolleger på Allergicentrum bedriver spännande forskning som kan revolutionera allergibehandlingen.

Den nya metoden bygger på att ge vaccinet direkt i lymfkörtlarna i stället för under skinnet. Vaccinet ges då i en väldigt låg dos – en hundradel av den normala – och bara tre gånger i stället för 50.

– Det ser väldigt lovande ut. Behandlingen tar bara åtta veckor och resultatet verkar bli ännu bättre än med den gamla metoden, säger Lars Ahlbeck.

Exakt hur bra resultatet är visar sig i höst, när två studier är klara.

– Sedan måste vi ha en diskussion med Läkemedelsverket, det krävs en del tillstånd innan vi kan börja använda metoden. Men vi hoppas kunna börja så smått redan i höst, då kanske främst med de personer som fått placebo i våra studier, säger Ahlbeck.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om