Så många har permitterats i länet

Redan har nära 155 miljoner kronor beviljats i stöd till korttidspermitteringar i Kalmar län. Över 3 000 personer berörs, än så länge, främst inom tillverkningsindustrin.

Tillväxtverket har tagit emot över 500 ansökningar från Kalmar län.

Tillväxtverket har tagit emot över 500 ansökningar från Kalmar län.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Kalmar län2020-04-17 22:00

Den 7 april öppnade ansökan för stöd till korttidsarbete – det som förut kallades kortidspermitteringar – hos Tillväxtverket. Sedan dess har ansökningarna strömmat in.

Siffror från Tillväxtverket visar att 502 företag i länet har ansökt och beviljats pengar för att genomföra korttidsarbete. Enligt den senaste statistiken är det 3 307 personer som berörs av permitteringarna i länet och staten har beviljat stöd om 154 708 439 kronor till länet, än så länge.

För staten täcker under coronakrisen upp en stor del av kostnaden för permitteringarna, vilket betyder en relativt liten nedgång i lön för den permitterade och en reducerad kostnad för arbetsgivaren. 

Exempelvis får den som går ner 40 procent i arbetstid endast 6 procent mindre i lön. Arbetsgivaren betalar 4 procent av kostnaden, staten 30 procent. Det gör att arbetsgivarens kostnader minskar med 36 procent i exemplet, enligt Tillväxtverket.

I länet är det främst tillverkningsföretagen som ansökt om stödet till flest av sina anställda, de har ofta fler anställda än Så ser det ut i flera andra län. Men det finns skillnader. Nära oss är det Gotland som sticker ut, där är det främst hotell- och restauranverksamhet som sökt stöd för korttidsarbete.

Fram till den 16 april hade över 8,2 miljarder kronor beviljats till stöd för korttidsarbete i landet enligt statistiken och det är fördelat på över 31 000 ansökningar nationellt sett.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!