Rekordstor skyddjakt på säl under året

Hittills i år har det skjutit mer än dubbelt så många gråsälar som förra året. Nästa år räknar man med att det införs licensjakt på säl i hela landet.

Allt fler gråsälar skjuts under skyddsjakten. I år har man utökat skyddjakten och rekordmånga sälar har skjutits.

Allt fler gråsälar skjuts under skyddsjakten. I år har man utökat skyddjakten och rekordmånga sälar har skjutits.

Foto: Nigel Roddis/TT

Kalmar län2019-10-24 22:00

Statistiken från Naturvårdsverket, vilka är de som reglerar jakten på bland annat gråsäl, talar sitt tydliga språk. Allt fler sälar skjuts i skyddjakten i Kalmar län. År 2013 sköts tio gråsälar i länet. Det var i alla fall så många som rapporterades in.

Året efter var antalet 18, året efter det 17. Men sedan hände något. År 2018 sköts 40 gråsälar i länet, och sammanlagt i år är man upp i 95 av de 180 som får skjutas. Det berättar Nils Mårtensson som är handläggare på Naturvårdsverket och arbetar på viltförvaltningen.

Han tror att det är flera faktorer som påverkar.

– Framförallt så bedrivs det mer jakt. Vi vet att många har gått utbildningen som gör att man får jaga från båt. Lokalt har man också bättre kontakt mellan jägare och fiskare. Man hör av sig till varandra när man har problem med att sälar förstör mycket. 

Under 2019 ansökte man också om utökad skyddsjakt på gråsäl. 100 stycken extra får skjutas, sammanlagt handlar det om 180 stycken under jaktsäsongen. Den pågår mellan 20 april 2019 och 31 januari 2020.

Och för de som vill se mer jakt på säl kom under sommaren en ljusglimt. Regeringen har beslutat att införa licensjakt, jakt som går ut på att begränsa stammens storlek, på gråsäl.

– Det gör det enklare eftersom skyddsjakten måste bedrivas på ett visst sätt. Bland annat får sälarna bara skjutas om de befinner sig i ett område om 200 meter från aktiva fiskeredskap.

Om fler sälar skjuts kan man återigen utöka skyddjakten, berättar Nils Mårtensson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!