Regionpolitiker är i Kina på studieresa

Under lördagen gick färden mot Kina för flera regionpolitiker. Där ska de få inblick i småländska affärer i utlandet.

Regionstyrelsens ordförande Angelica Katsanidou (S) är en av dem som är på resa till Kina i veckan.

Regionstyrelsens ordförande Angelica Katsanidou (S) är en av dem som är på resa till Kina i veckan.

Foto: Karin Hertz/arkiv

Kalmar län2019-12-02 12:02

Avresan skedde under lördagen. Under kinabesöket ska man främst till Shanghai och till kontoret för "Småland China Support". Det är ett samarbete mellan Region Kronoberg, Kalmar län och Linnéuniversitetet. De har sedan sju år tillbaka gemensam verksamhet i Shanghai. 

Den ska främst syfta till att förbättra och förenkla möjligheterna för småländska företag att göra affärer i Kina. Det skriver regionen i ett pressmeddelande.

Med på resan är två politiker från kommunen: regionstyrelsens ordförande Angelica Katsanidou (S) och Malin Sjölander (M). De åker tillsammans med Christer Jonsson (C), Karin Helmersson (C) och Pär-Gustav Johansson (M). Även regiondirektören Ingeborg Eriksson och samordnare Mattias Nylander följer med.

Resan uppges kosta 12 500 kronor per person i delegationen. I det ingår hotell, flyg och visum, berättar Angelica Katsanidou.

För henne är det första gången i Kina.

– Tanken är att se hur man jobbar. Eftersom det här låg under Regionförbundet innan så måste vi få koll, berättade hon innan avresan.

Innan regionbildningen var länets utvecklingsfrågor en fråga för Regionförbundet, nu är det Region Kalmar län som har det ansvaret.

– Vi kommer bland annat få höra om samarbetet mellan Linneuniversitetet och kinesiska universitet. Man har i dag ett lyckat samarbete, sa Katsanidou.

Hemresa blir det igen på fredag den 5 december.

– Vill se till att vi får "rätt pang för pengarna" som regionen satsar på det här.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!