– Det gemensamma målet är att jämna ut kurvan genom effektiva åtgärder som hindrar smittspridning, då ska vi inte hamna där, säger Johan Rosenqvist.
Likafullt pågår nu ett arbete för att skala upp antalet vårdplatser. I dag finns 17 IVA-platser samt 18 slutenvårdsplatser på infektionsklinik. Prognosen har gett dem en konkret nivå att utgå från.
– På alla våra sjukhus behöver vi titta över vilka möjligheter som finns. Vilken kompetens som behövs, vilka medarbetare vi har, vilken utbildning vi behöver ge dem, säger han.
Det egentliga coronautbrottet har inte börjat än, enligt statsepidemiolog Anders Tegnell. Vi väntar fortfarande på "dag noll", dagen då kurvan över antalet svårt sjuka kraftigt börjar stiga.
Det kommer ske vid olika tidpunkter i olika regioner, och i veckan har Folkhälsomyndigheten alltså presenterat en prognos över förloppen. Kalmar län, som än så länge är måttligt drabbat, bedöms få sin kulmen 60 dagar efter "dag noll". Vid den tidpunkten kommer det enligt det värre av två scenarion behövas cirka 90 slutenvårdsplatser och 30 intensivvårdsplatser (IVA).
Detta bara för coronapatienter. Ordinarie vårdbehov tillkommer.
Dagens 17 IVA-platser är fördelade på 12 i Kalmar och 5 i Västervik. De 18 slutenvårdsplatserna finns i Kalmar. Vården kommer primärt att ske på dessa två orter, till viss del även i Oskarshamn, berättar Johan Rosenqvist.
– Det kommer bli tufft, men vi kommer att klara det. Vi får jobba stenhårt.
Hur ser du på utvecklingen hittills i länet?
– Så här långt har vi, jämfört med övriga landet och framför allt Europa, klarat oss väldigt lindrigt. Men vi märker samtidigt att antalet stiger, långsamt.
Förhoppningen är att "dag noll" dröjer och att regionen därmed får tid att rusta sin kapacitet.
Bland de 21 länsbor som fram till torsdagskvällen bekräftats smittade med coronaviruset finns en tyngdpunkt i södra länsdelen. Fram till onsdagskvällen hade ingen lagts in för vård i Västervik.
Uträkningen gällande vårdplatser är baserad på att en svårt sjuk patient först behöver 8 dagars slutenvård, därefter som mest 14 dagars intensivvård, och därefter ytterligare 5 dagars slutenvård. Totalt alltså nästan en månads sjukhusvistelse.
Enligt prognosen kommer utbrottet klinga av efter cirka 120 dagar. Uträkningarna baseras på vad man sett ske i Kina.