Sedan #metoo-kampanjerna drog igång i höstas har fler barn och unga kontaktat Bris (Barnens Rätt i Samhället) för att tala om sexuella övergrepp och trakasserier.
– Vi har märkt av en ökning av den typen av samtal. Det är inte ett jättestort antal kontakter generellt, men vi såg i oktober och november att de samtalen var fler än någon annan månad under året. Vi tror att det har att göra med #metoo. Barnen nås av det som vuxna och media pratar om, säger Anna Holmqvist som är pressekreterare på Bris.
Generellt är det fler flickor än pojkar som kontaktar Bris. Men de senaste åren har en liten ökning skett av samtal från pojkar som vill prata om hur de ska bete sig i sex och kärlek.
– Unga killar kontaktar oss och undrar: Hur ska man veta vart gränsen går? Hur beter jag mig schysst i en relation? Eller hur man ska kunna veta vad den andre vill, säger Anna Holmqvist.
Den psykiska ohälsan bland barn mellan 10 och 17 år har fördubblats under de senaste tio åren, enligt en rapport från Socialstyrelsen. Psykisk ohälsa är den vanligaste orsaken till att kontakta Bris.
Många barn upplever att de inte har någon vuxen att prata med om sina bekymmer.
– Våra kuratorer på Bris lyssnar först på barnen och låter dem tala till punkt. Sedan försöker de tillsammans med barnet resonera kring hur man kan göra åt situationen, säger hon.
Ibland får barnet hjälp att samla mod till att våga prata med en vuxen i närheten. Ibland kan kuratorn hjälpa barnet att få hjälp utifrån.
– Om kuratorerna upplever något som akut fara så resonerar man med barnet så att det får hjälp. Då kan barnet själva att välja att bryta sin anonymitet, och då hjälper kuratorn att kontakta polisen, socialtjänsten eller andra myndigheter, säger Anna Holmqvist.
Inför och under julen är många barn rädda och ledsna.
– Vi får in ungefär lika många samtal som under en vanlig helg, men däremot ökar andelen samtal om konflikter i familjen och oro om de vuxnas alkoholkonsumtion. Det är samma under andra storhelger som Valborg och midsommar, säger Anna Holmqvist.
Hon förklarar att kuratorerna på Bris råder vuxna att inte pränta in för höga förväntningar på högtiderna i barnen.
– Som vuxen kan man tona ned bilden av att julen är perfekt, fantastisk och att man ska få en massa saker. Vuxna bör även prata med barnen om sociala medier, att det är en bild man visar upp och att alla inte har det så perfekt, säger hon.
Om man som vuxen misstänker att ett barn har det svårt är det viktigt att våga fråga.
– Det är viktigt att vara lyhörd om det är ett barn man känner oro för. Fråga barnet, det värsta som kan hända är att man har fel. Men då vet barnet att den vuxne finns där om det skulle behövas, säger hon.
Bris har en vuxentelefon för dem som oroar sig över ett barn.
Medelåldern på inringarna till Bris är 14 - 15 år. Åldersgränsen är 18 år.
– Vi registrerar inte vart barnen ringer ifrån utan alla är anonyma när de kontaktar oss. Det är samma sak med chatt och mejl, förklarar Anna Holmqvist.
Varje år handlar en femtedel av samtalen om skolan.
– Nu väntar vårterminen, och det kan handla om att fixa bra betyg eller att man är utsatt i skolan och inte vill tillbaka. Även under julhelgen kan barn ha svårt att slappna av eftersom de väntar på stressen i skolan som kommer snart. Då det vara svårt att känna att man har lov, säger hon.