Från och med den 1 april har KLT:s resenärer rätt att få ersättning för förseningar redan efter 20 minuter. Tidigare var tidsgränsen för att få ut ersättning en timma. I ett pressmeddelande från Landstinget står det att resenärerna kan välja att få tillbaka kontanter, men marknadschefen Christer Olson förklarar att det handlar om pengar som man får in på sitt bankkonto, inte kontanta pengar i handen.
– De flesta väljer värdebevis som ersättning, säger han.
2014 hade KLT en omsättning på drygt 72 miljoner kronor. Christer Olson uppskattar att de under 2015 betalade ut omkring 500 000 kronor i ersättningar för försenade resor och det är främst en sträcka som ersättningarna gäller, nämligen sträckan Kalmar - Alvesta.
– Den är mest drabbad, den är extra känslig för störningar.
Orsaken till känsligheten är att den är beroende av anslutande trafik från Skåne och Köpenhamn och att det varit för få mötesstationer.
– Vi har försökt att bygga in fler mötesstationer, om det är för långt emellan dem så blir det svårare att kompensera för förseningar. Om det är tätt emellan blir det lättare att hålla tiderna.
Hur mycket en resenär får tillbaka beror på hur försenad avgången är. Det är också olika bedömningar för när en avgång är försenad, beroende på om det gäller tåg eller bussar.
– Tågen har omkring 80 till 87 procents punktlighet, det innebär att det kommer inom fem minuter från avsatt tid. Bussarna har tre minuter på sig, de har tuffare krav.