En man och hans fru hade bokat tid för vaccination av covid-19 i Kalmar. När de kom till sitt bokade besök och fick veta vilket vaccin de skulle få tackade de nej, och gick därifrån. I JO-anmälan framgår att de fick besked om vilket vaccin de skulle få först när de satt i stolen för att ta sprutan. Regionen debiterade ändå paret 400 kronor för uteblivet besök – en avgift paret inte tyckte de borde behöva betala, med tanke på att de faktiskt kom till besöket.
Och JO ger dem rätt. Enligt patientlagen ska sjukvård så långt som det är möjligt utformas och genomföras i samråd med patienten, och i det här fallet hade paret inte fått veta innan vilket vaccin de skulle få.
– Jag inser att det är bekymmersamt för regionen när patienter som har bokat tid väljer att inte genomföra vaccinationen, särskilt om tillgången på vaccin är begränsad, men den aktuella situationen kan inte anses innefattas i det i lagtexten valda uttrycket ”uteblir från avtalade besök”. Uttrycket för närmast tanken till den situationen att patienten över huvud taget inte har inställt sig, säger chefs-justitieombudsmannen Erik Nymansson i beslutet.
Han anser inte heller att det är förenligt med de "grundläggande kraven inom hälso- och sjukvården på frivillighet, information och delaktighet" att patienter som tackar nej i den här situationen ändå drabbas av en avgift.
Region Kalmar får därmed kritik av JO.
Vi har sökt regionen för en kommentar.