Ovanligt många smittade i länet

Landstinget i Kalmar län går ut med en uppmaning om försiktighet till alla som hanterar rå kyckling. Under året har 47 smittofall upptäcks i länet vilket är mer än vanligt.

Kyckling. Forskare tror att antalet ökade smittofall av bakterien campylobacter kommer från bristfällig hantering av kyckling.

Kyckling. Forskare tror att antalet ökade smittofall av bakterien campylobacter kommer från bristfällig hantering av kyckling.

Foto: Leif R Jansson / SCANPIX

Kalmar län2017-03-10 11:30

LÄS MER: Han uppmanar folk att inte äta färsk kyckling

Antalet personer som smittats av så kallade campylobacter är ovanligt många hittills i Kalmar län. Enligt tidigare utredning på nationell nivå kan kyckling vara orsaken till det ökade antalet sjukdomsfall.

I länet har hittills 47 personer smittats av tarmbakterien. Landstinget i Kalmar län går på fredagsförmiddagen ut med ett pressmeddelande på sin hemsida. Smittskyddsläkaren Claes Söderström uppmanar i detta till försiktighet:

– Kycklingkött är en känslig råvara och därför ska man vara särskilt noggrann med hygienen vid hantering. För att minska risken att sprida bakterier i samband med matlagning är det viktigt att man tvättar händerna ordentligt och att man rengör redskap som har använts till att bereda rått kött.

Landstinget skriver på sin hemsida att antalet smittofall även ökade under 2016.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om