Männen är på sannolika skäl misstänkta för grovt fornminnesbrott i Östersjön, enligt ett pressmeddelande från Kustbevakningen. Till fornlämningar räknas sådant som ingår i det svenska kulturarvet samt vilket har ett högt historiskt värde. Det var utanför Öland som Kustbevakningen fick tag i dykare med en hel del föremål från ett antal vrak den 10 juli.
Robert Knutsson är kammaråklagare och förundersökningsledare på Åklagarkammaren i Kalmar.
– De verkar ha ägnat sig åt vad som framstår som relativt storskalig systematisk vrakplundring och störning av flera vrak, däribland vrak efter äldre örlogsskepp i Östersjön, kommenterar Knutsson i pressmeddelandet.
När vi kommer i kontakt med Knutsson bekräftar han att de tre männen bor i länet, men att han i nuläget avböjer att kommentera huruvida de är hemmahörande i Västerviks kommun eller inte.
Vidare är några av de föremål som de misstänkta ska ha tillgripit typiska föremål som finns att hitta på gamla vrak – bland annat krus, mynt och skeppsdelar. Robert Knutsson menar även att man även beslagtagit så kallad svartek. Svartek är ek som legat under vatten eller jord under en lång tid och därefter fått ett utseende som har högt anseende. Man kan bland annat använda svartek vid tillverkning av möbler, menar Knutsson.
Enligt pressmeddelandet måste man senast nu på söndag klockan 12.00 besluta sig för att antingen släppa de misstänkta eller begära dem häktade.