Förändringen har inte kommit som någon överraskning, det har funnits planer på övergången en längre tid. Men ändå börjar det bli bråttom, säger Johan Wendell, som är landsbygdsdirektör på Länsstyrelsen i Kalmar län.
– Allt är inte ännu helt solklart för oss, det finns frågetecken att räta ut. Men att vi blir klara i tid tvivlar jag inte på, säger han.
Förändringen är mer av administrativ art. I dag åker länsstyrelsen ofta tillsammans med polis ut för att hämta djur som ska omhändertas. Det kan bland annat handla om djur som vanvårdas och polis är med för personalens säkerhets skull. Så kommer det att vara även i framtiden, om det behövs.
– Den stora skillnaden för oss blir att det är vi som ska administrera det hela. Bland annat blir vi ansvariga för att se till att djuren har någon stans att ta vägen, säger Anders Wendell.
I dag har polisen ansvaret för att placera djuren på exempelvis ett djurpensionat.
– Vi kommer att behöva upphandla med privata aktörer för att se till att de finns ställen att placera djuren på, vi har inte själva platser eller stall för det. Vi tittar tillsammans med våra grannlän på hur vi på bästa och mest effektiva sätt kan hantera det här.
För länsstyrelsen del kan det bli tal om att anställa fler personer, bland annat.
– Vi har fått medel för den här övergången. Vi hoppas att de ska räcka, det blir ytterligare en arbetsuppgift för oss.
Han säger också att han hoppas att omställningen ska gagna polisen.
– Syftet, att frigöra resurser till polisen, går väl inte misstycka mot. Vi hoppas att det blir som det är tänkt i slutändan.