Länsstyrelserna i Skåne, Blekinge, Kalmar och Gotland har gått samman för att inleda en dialog med Havs- och vattenmyndigheten och Jordbruksverket angående fiskesituationen i södra Östersjön.
Östersjön är hård drabbad av miljöproblem som övergödning, miljögifter, döda bottnar, temperaturhöjning och dåligt inflöde av saltvatten.
Av det kustnära yrkesfisket finns snart inget kvar.
– Det är få som kan livnära sig på det och ser man till åldersstrukturen på de som fiskar så är medelåldern hög. Det finns i stort sett ingen tillväxt, säger Tobias Borger, länsfiskekonsulent på Länsstyrelsen Kalmar.
Torsken har kollapsat och fisket är stoppat, kustfisken konkurreras ut av nya arter och de som fiskar måste slåss med säl och skarv om det som finns.
– Det enda lönsamma fisket är pelagiskt fiske av sill och skarpsill, säger Tobias Borger.
Men det fisket är kvoterat och att gå från kustnära fiske till pelagiskt fiske, alltså fiske ute till havs, görs inte i en handvändning, förklarar han.
De fyra länsstyrelserna vill nu arbeta för att fiskebestånden ska må bättre, men också för att bevara det kustnära fisket.
Men varför är den kustnära fiskenäringen så viktig att bevara?
– Det finns många skäl tycker jag. Vi har en lång tradition av småskaligt fiske och det är en viktig del för att ha en levande skärgård och levande kustsamhällen. Om det småskaliga fisket dör ut blir det svårt att få tillbaka. Då försvinner kunskapen som gått i arv i generationer, säger Tobias Borger.