Kultur på recept kan spridas i länet

På Mönsterås hälsocentral har kultur på recept testats på försök. Enligt landstingspolitikern Jessica Rydell (MP) var projektet mycket framgångsrikt. Nu ska landstingspolitikerna besluta om fortsättningen.

Kulturordination. Kultur på recept har testats på försök i Mönsterås. Enligt verksamhetschefen Maria Hilberth har det funkat bra. Nu är ambitionen att sprida erfarenheterna till fler hälsocentraler i länet.

Kulturordination. Kultur på recept har testats på försök i Mönsterås. Enligt verksamhetschefen Maria Hilberth har det funkat bra. Nu är ambitionen att sprida erfarenheterna till fler hälsocentraler i länet.

Foto: Ola Axman/arkiv

Kalmar län2017-11-11 20:00

Under en treårsperiod har flera olika kultur- och hälsoprojekt genomförts i länet. På landstingsstyrelsens senaste möte presenterades en utvärdering av projektet.

– Vi ser goda resultat och det är viktigt att ta tillvara på det. Vi kan bland annat se att kultur på recept som vi testat i Mönsterås har varit en stor framgång, säger Jessica Rydell (MP), landstingsstyrelsens andre vice ordförande.

Verksamhetschefen Maria Hilberth på Mönsterås kommun menar att kultur har positiv effekt på hälsan. Under ett och ett halvt års tid arbetade hälsocentralens livsstilsmottagning med Kultur på recept.

– Vi valde att arbeta på ungefär samma sätt som vi gör med Fysisk aktivitet på recept. Vi riktade in oss på patienter med någon form av psykisk ohälsa eller risk för psykisk ohälsa, säger Maria Hilberth.

Livsttilsmottagningen skrev ut så kallade Kulturkort som gällde i ett års tid.

– Vi använde oss av kommunens evenemangskalender för att hitta aktiviteter och föreningar fick själva välja vad de kunde erbjuda. Det kunde vara prova på-möjlighet eller någon form av rabatt. Det är varken speciellt knöligt eller så stort. Själva idén är så enkel och det finns oändliga möjligheter, säger Maria Hilberth.

Projektet pågick i ett och ett halvt års tid fram till hösten 2016.

– Vi tog en paus, för vi trodde att ett beslut skulle tas rätt snart, nu ångrar jag lite att vi inte hängde i och fortsatte, säger Maria Hilberth som dock menar att upplägget för Kultur på recept är så enkelt att hälsocentralen lätt skulle kunna börja med det igen.

– Det är inga konstigheter.

Hon menar att det är en utmaning för sjukvården att se kulturen som en del av rehabiliteringen.

– Att gå från sjukvård till frisktänk är lite svårt även för patienterna, säger hon.

Än så länge är det inte klart hur kultur- och hälsoprojekten ska tas vidare. Landstingets folkhälso- och utvecklingsenhet ska undersöka hur erfarenheterna från projektet kan användas i praktiken och på nästa landstingsfullmäktige ska även frågan tas upp. Enligt utvärderingen av projektet finns det en ambition att sprida erfarenheterna från Kultur på recept till fler hälsocentraler.

– En del verksamheter är inte heller föremål för politiska beslut. Exempelvis är clownverksamheten inom vuxenpsykiatrin i Västervik en väldigt liten verksamhet som stöds av donationer från organisationer, säger landstingspolitikern Jessica Rydell.

Vissa av projekten genomfördes dessutom inom äldreomsorgen och då är det kommunerna som själva får ta initiativet till en fortsättning, menar Jessica Rydell.

Projektet Hälsa och kultur

Har pågått i tre år.

Genomförts med stöd av Statens kulturråd, Regionförbundet i Kalmar län och Landstinget i Kalmar län.

Nu ska landstingets folkhälso- och utvecklingsenhet som ska undersöka hur erfarenheterna från projektet ska användas.

Projekten:

Kultur på recept, Mönsterås

Rehabprojekt - Konst och hemslöjd i Emmaboda

Dans med äldre

Clowner inom vuxenpsykiatrin i Västervik

Kulturarv som metod inom äldreomsorgen, Kalmar och Mörbylånga

Nöjesparken, Kalmar, Mönsterås och Emmaboda

Kravlös dans, Emmaboda

Hemslöjdsutveckling med äldreomsorgen, Kalmar

Musikserum, Högsby, Emmaboda och Mönsterås

Kultur och digital tillgänglighet i Kalmar län

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!