"Krisen kom ett år för tidigt"

Både Angelica Katsanidou (S) och Malin Sjölander (M) tror att regionerna i framtiden måste bygga upp bättre beredskap när det gäller skyddsutrustning.

Skyddsmasker har blivit en global bristvara. Kritiker menar att svenska regioner borde ha bättre beredskapslager av skyddsmateriel.

Skyddsmasker har blivit en global bristvara. Kritiker menar att svenska regioner borde ha bättre beredskapslager av skyddsmateriel.

Foto: Adam Ihse/TT

Kalmar län2020-03-31 06:00

De senaste dagarna har medierna berättat om vårdanställdas oro för att nödvändig skyddsutrustning ska ta slut när coronafallen blir fler. Inte minst efter uppgifter om dödsfall bland italiensk vårdpersonal.

I förra veckan uppgav både Västerviks kommun och regionen att man arbetade med materielförsörjningen, men att det var en utmaning.

– Vi har en särskild grupp som arbetar med den frågan. Hittills har det framförallt varit utrustning och provtagningsutrustning som varit mest påtagligt, sade hälso- och sjukvårdsdirektören Johan Rosenqvist.

I förra veckan anklagade till exempel tidningen Expressen i en ledare landets regioner för att inte ha tagit sitt ansvar när det gäller beredskap inför pandemier: "Regionerna har litat till systemet med ”just in time”-leveranser: lastbilen med nya andningsmasker ska infinna sig vid sjukhusets lastbrygga precis när avdelningarnas hyllor med masker börjat gapa tomma", skrev man.

Tror ni att det kommer en diskussion om att Region Kalmar borde ha bättre lager av sjukvårdsmateriel i framtiden?

– Den diskussionen hade börjat redan innan. Regionerna fick för några år sedan ett civilförsvarsuppdrag, säger Angelica Katsanidou (S), regionstyrelsens ordförande.

Hon säger att det kräver resurser att bygga upp beredskapslager.

– Det är inte bara att bygga upp ett lager, och öppna det när man behöver det om tio år. Lagret måste hållas ständigt aktuellt.

Oppositionspolitikern Malin Sjölander (M) säger att det inte bara är regionerna som behöver höja beredskapen:

– Det gäller kommunerna också. Vi behöver även få en nationell samordning så att regionerna kan hjälpa varandra. Det vi ser nu är att hittills har pandemin inte slagit jämnt över hela landet. Stockholm är väldigt utsatt.

Hon menar att den civila beredskapen har sänkts under flera decennier. Däremot tycker hon, precis som Angelica Katsanidou, att man det senaste året börjat diskutera hur beredskapen ska höjas igen.

–Vi stod i startgroparna, men krisen kom ett år för tidigt.

Både Sjölander och Katsanidou säger att Kalmar län har det lite bättre förspänt än många andra regioner.

– Vi ligger två-tre veckor efter Stockholm när det gäller spridning. Det ger oss lite respit, säger Angelica Katsanidou.

– I Kalmar län har vi ett centralt läkemedelsförråd. Det innebär åtminstone lite marginaler. Det finns regioner som inte har det, säger Sjölander.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!