Lars Einarsson på Kalmar läns museum är projektledare för undersökningarna av regalskeppet Kronan, som förliste i ett sjöslag sex kilometer utanför byn Hulterstad på sydöstra Öland den 1 juni 1676.
De marinarkeologiska undersökningarna av vraket inleddes 1981. Lars Einarsson har varit med sedan 1982. För några år sedan skrev han boken "Regalskeppet Kronan: historia och arkeologi ur djupet".
Hans vision är att skapa ett separat museum bara för Kronan, för att kunna visa alla fynden på ett bra sätt. I dag är det en permanent utställning på länsmuseet.
– Vi vill skapa ett Kronanmuseum i regionen, som Vasamuseet, säger han.
Hittills har någonstans mellan 35 000 och 40 000 föremål bärgats från vraket, nu senast två maffiga kanoner. Den ena vägde runt tre ton, den andra fyra.
Men det dröjer innan de kan visas för allmänheten. För att kunna bevara dem, måste man först få bort saltet från vattnet som de har legat så länge i. Sedan ska de ytbearbetas.
Något som gör Kronan till ett ovanligt värdefullt fynd är att det är ett så kallat slutet fynd.
– Det är en mängd fynd som har hamnat på samma plats vid samma tid, förklarar Einarsson.
Dykningarna efter kanonerna har skett i samarbete mellan länsmuseet och Försvarsmakten. Lars Einarsson räknar med att de sista insatserna vid vraket blir år 2021 eller 2022, lite beroende på vädret.
Vad finns kvar därnere?
– Jag saknar förpartiet med galjonsfiguren. Vart har den tagit vägen? undrar han.