De är Ett rikt växt- och djurliv, samt Ett rikt odlingslandskap.
– Det är dystert läge för klimatet och naturmiljön, men vi kan inte stå handfallna utan vi behöver fortsätta vårt arbete men då mer intensivt och i samverkan med andra aktörer för att vända utvecklingen, säger Matilda Johnson, hållbarhetsstrateg på länsstyrelsen.
Miljömålen är 15 till antalet och förutom de redan nämnda är det: Begränsad klimatpåverkan, Bara naturlig försurning, Giftfri miljö, Skyddande ozonskikt, Säker strålmiljö, Ingen övergödning, Levande sjöar och vattendrag, Grundvatten av god kvalitet, Hav i balans samt levande kust och skärgård, Myllrande våtmarker, Levande skogar samt God bebyggd miljö.
Matilda Johnson berättar dock att målen för skyddande ozonskikt och Säker strålmiljö kommer att kunna nås under 2020.
– Men de målen är inget som mäts regionalt, de mäts nationellt, säger hon.
Under 2020 kommer länsstyrelsen revidera det regionala åtgärdsprogrammet, för att kunna öka takten på arbetet.
– Vi gör redan väldigt mycket och miljömålen är högt ställda, men vi behöver göra mer, till exempel för skötsel och restaurering av odlingslandskapen, säger Matilda Johnsson.
Några exempel från åtgärdsprogrammet är: Restaurering av biotoper för en rikare biologisk mångfald, som att frihugga en mängd gammelekar och förbättra blomrika marker för pollinatörer samt enskilda rådgivningar för restaurering av betesmarker, hamling av träd och skötsel av slåtterängar.