Minskningen i Kalmar län är större än den procentuella minskningen i hela landet, som är 17 procent. År 2007 fanns det 1 159 heltidsjordbruk i Kalmar län, jämfört med 913 stycken år 2016.
– Jag tror att det till stor del beror på storleksrationalisering, det är mycket det det handlar om, säger Joakim Andersson, ordförande i LRF Västervik.
Största minskningen syns bland Sveriges mjölkbönder.
– Att bli mjölkbonde kräver ett väldigt stort kapital och de som ska starta upp i dag har det mycket svårare att låna pengar, säger Joakim Andersson.
Louise Pettersson, lantbruksekonom på LRF konsult i Västervik och Valdemarsvik, tror att det beror på att lantbrukarna inte får betalt för vad de producerar.
– Mjölkpriserna ligger på samma nivå som de gjorde för mycket länge sen till exempel. Samtidigt har produktionskostnaderna ökat, säger hon.
Joakim Andersson menar å andra sidan att mjölkpriserna för tillfället är bättre än de varit på länge.
– Det har varit väldigt, väldigt dåligt. Ett tag fick vi 2,30 kronor per liter, säger han.
Den äldre generationen lantbrukare har inte alltid någon som kan ta över när de vill sluta. Och många lantbrukare börja komma upp i åren.
Lantbrukare är ett dessutom ett bristyrke, enligt Joakim Andersson.
– Det är svårt att hitta personer som vill bli lantbrukare. Det är ett dilemma. Det är inte så många som vill utbilda sig inom praktiska yrken rent generellt, säger han.