Helmersson: "Tågtrafiken är jätteviktig"

Östergötland vill satsa på buss istället för tåg mellan Västervik och Linköping. Region Kalmar län kommer fortsatt arbeta för bättre tågförbindelse.

Tåg eller buss är frågan. Region Östergötland lutar mot det senare, något som bekymrar Region Kalmar län.

Tåg eller buss är frågan. Region Östergötland lutar mot det senare, något som bekymrar Region Kalmar län.

Foto: Andreas Johansson

Kalmar län2019-11-01 12:00

Region Östergötland föredrar buss framför tåg när det kommer till resande mellan Västervik och Linköping. Det blev tydligt när "Målbild 2040 för Region Östergötlands engagemang i regional tågtrafik" presenterades under vecka 44.

Argumentet är att tågbanan är i dåligt skick och resandet på linjen lågt, därför föredrar man buss. Medfinansieringen om 4 miljoner kronor skulle dras in, om inte förutsättningarna ändras.

Det är inte alltför välkomna nyheter för bland andra Peter Vretlund (S), som är regionråd med ansvar för kollektivtrafikfrågor. 

– Det är väldigt synd. Så sent som i torsdags tog vi beslut i regionstyrelsen på att vi är beredda att fortsatt satsa fullt ut på tågtrafik på Tjustbanan, bland annat. På sikt är tåg det överlägset bästa transportmedlet, och vi kommer fortsätta driva det här.

Nu vill han ha mer tid till att sätta sig in i Östergötlands målbild och diskutera frågan med dem.

Karin Helmersson (C), ordförande i regionala utvecklingsnämnden, är också bekymrad.

– För oss är fortsatt tågtrafik en jätteviktig fråga, det är vi tydliga med. För Östergötland är resandet relativt litet, de har större befolkning, men för Västervik och norra länet är det väldigt viktigt.

Är ni redo att satsa mer, nu när de verkar dra sig ur?

– Än är inte allt klart, vi ska titta på det här och så klart diskutera med dem. Det är en förhandlingsfråga i slutänden och vi är inte där än.

Ni verkar vara ganska ensamma om att vilja satsa på tågtrafiken, hur ser du på det?

– Vi har få vänner i det här just nu. Men det är inte klart än. För oss är den här trafiken jätteviktig.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!