Här har dödligheten i hjärtinfarkt halverats

Risken att dö i hjärtinfarkt har minskat avsevärt på tio år i Kalmar län. Men det är stora skillnader beroende på var i landet man bor.

Hjärtoperation. "Svensk hjärtsjukvård är en av de bästa i Europa" säger Kristina Sparreljung, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden.

Hjärtoperation. "Svensk hjärtsjukvård är en av de bästa i Europa" säger Kristina Sparreljung, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden.

Foto: Anna Molander/Hjärt-Lungfonden

Kalmar län2017-10-16 21:00

Dödligheten i akut hjärtinfarkt har mer än halverats i Kalmar län under det senaste decenniet, skriver Hjärt-Lungfonden i ett pressutskick. 2006 avled 212 av 100 000 invånare i hjärtinfarkt, och 2016 hade siffran sjunkit till 89 av 100 000. Minskningen beror i första hand på den positiva utvecklingen på livsstilsförbättringar och nya forskningsframsteg. Många liv har räddats med ballongvidgning av kranskärlen och möjligheten att upptäcka fler små hjärtinfarkter.

– Svensk hjärtsjukvård är en av de bästa i Europa, och det är väldigt glädjande att antalet hjärtinfarkter fortsätter att minska. Nästa steg för forskningen blir att jämna ut de regionala skillnaderna och ge människor över hela landet mer tid att leva, säger Kristina Sparreljung, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden, i pressmeddelandet.

Det är mindre risk att dö i hjärtinfarkt om man är bosatt i Stockholm visar den genomgång som Hjärt-Lungfonden gjort. 2006 löpte invånare i Kalmar län 41 procent större risk att dö i hjärtinfarkt jämfört med stockholmare. 2016 var skillnaden 35 procent.

Jan Nilsson, ordförande i Hjärt-Lungfondens Forskningsråd, menar att de inte vet vad skillnaden beror på, men socioekonomiska faktorer som utbildningsnivå och livsstil är troligtvis bidragande orsaker.

– Allt fler stöder hjärtforskningen. Förhoppningsvis kan det hjälpa oss att utveckla individanpassade behandlingsmetoder och förutsäga vem som kommer att drabbas.

5 vanliga symptom på hjärtinfarkt Fakta om hjärtinfarkt

Ihållande smärtor i bröstet som strålar ut i armar, hals, nacke, käke, mage eller rygg Hjärtklappning

Illamående

Kallsvett och yrsel

Andnöd

Källa: Hjärt-Lungfonden

Hjärtinfarkt är: Syrebrist i hjärtat som orsakas av en blodpropp i hjärtats kranskärl.

Drabbade och döda: I Sverige drabbades 25 700 personer av hjärtinfarkt under 2016. Samma år dog 6 280 personer av hjärtinfarkt. Varje timme drabbas 3 personer av hjärtinfarkt.

Hjärt-Lungfondens mål: Att inom tio år ha hjälpt forskarna hitta en ny behandling som halverar antalet drabbade, ökar antalet överlevande och ger fler friska år.

Forskningsframgångar: Tack vare forskningen har antalet dödsfall i hjärtinfarkt mer än halverats på tio år. En ny metod för att mäta riskmarkörer i blodet gör att man nu kan upptäcka fler små hjärtinfarkter innan de blir livshotande.

Forskningens utmaningar: Att identifiera riskpatienter, utveckla mer individanpassade behandlingsmetoder och på sikt utveckla vaccin mot hjärtinfarkt.

Källa: Hjärt-Lungfonden

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!