Här är risken stor för skadeinsektens angrepp

Nya kartor, framtagna med hjälp av artificiell intelligens, visar vilka skogar som löper störst risk att drabbas av angrepp från skadeinsekten granbarkborren.

Här är risken för angrepp av granbarkborre som störst. Ju rödare, desto större andel av skogen finns i de högre riskklasserna. Barkborren orsakade skador på skog värd flera miljarder kronor i fjol.

Här är risken för angrepp av granbarkborre som störst. Ju rödare, desto större andel av skogen finns i de högre riskklasserna. Barkborren orsakade skador på skog värd flera miljarder kronor i fjol.

Foto: Grafik: Skogsstyrelsen

Kalmar län2020-01-26 08:00

– Syftet är att hjälpa skogsägare att styra stegen i rätt riktning genom att peka ut var riskerna är som störst, säger projektledaren Alice Högström, från Skogsstyrelsen.

Så här års bör skogsägarna ge sig ut för att inventera sin skog just för att skapa sig en bild av var risken för nya angrepp är överhängande, så att man är beredd när granbarkborren börjar svärma igen i april-maj, menar Alice Högström. 

– Nya angrepp sker ofta i närheten av de gamla.

– Det kan räcka att hugga och transportera bort de nyangripna träden på våren och hålla koll på skogen regelbundet under sommaren, men i andra fall kan det vara bättre att avverka hela beståndet.

Hon förklarar att kartan är en engångsprodukt som ger en bild av nuläget.

– Den bör vara aktuell i ytterligare ett par år. Det här rör sig ju inte om hastigt föränderliga värden. Men när skogar avverkas behöver den uppdateras. 

Kartan visar bland annat att Blekinge, Västmanland och Jönköping är län som riskerar att drabbas hårt av granbarkborren framöver. Men läget är även allvarligt för övriga län i södra Sverige. 

– Det som bidrar till en hög riskklassning är bland annat mycket gran, närhet till hyggen och tidigare angrepp, samt torr mark.

Riskindexkartan bygger på analyser från geografiska data och satellitbilder. 

– Underlaget till analyserna kommer från Skogsstyrelsens egna informationssystem men även från andra aktörer som Skogsstyrelsen samarbetat med, säger Alice Högström. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!