I norra Sverige ökar skogspriserna kraftigt men i söder har den tidigare kraftiga prisstegringen planat ut, det enligt LRF Konsult, Sveriges största fastighetsmäklare av skogsfastigheter, som har summerat 2017 års försäljningar.
Skogspriser mäts bland annat i Kronor per skogskubikmeter, kr/m³sk. Då är det stående skog som mäts (stamvolymen ovanför normal stubbhöjd). Småland hade ett snittpris, för den skogsmark LRF förmedlat 2017, på 619 kr/m³sk. Ungefär samma prisnivå 2016.
Även priset på marken måste vägas in. Det finns en stark koppling mellan priset per hektar och vilken volym träd/träfiber som finns, (virkesförrådet). LRF:s statistik indikerar att köparna betalar omkring 33 000 kr/ha för enbart marken och sedan med tillägg beroende på virkesförråd med mera. I genomsnitt totalt 91000 kr/ha.
De låga räntorna spelar så klart in, men boniteten (återväxtförmågan) verkar enligt LRF inte vara den starkaste bidragande orsaken till priset.
– Min tolkning är att det finns så många andra faktorer som påverkar attraktiviteten och priset och att de kan vara viktigare än bara boniteten, enligt Magnus Christiansson, fastighetsmäklare/skogsmästare på LRF.
– Exempel på andra prispåverkande faktorer är arrondering, läge, sjöar, virkeskvalitet, jakt, andelen skog i olika åldrar, vägnät och avstånd till industri. Detta överensstämmer med min bild lokalt, i Västerviks kommun har vi relativt låga boniteter men ändå liknande marknadspriser.
För 3 miljoner kronor får man ungefär 33 ha skog hos LRF.
De flesta som köper skog äger redan skog och bor på orten, men trenden är att andelen som inte gör det ökar. Andelen kvinnliga köpare har ökat något över tiden och är nu 24 %.
– Sammanfattningsvis är det goda tider för den som önskar sälja sin gård och för köparnas del fördelaktigt låg låneränta hos bankerna och goda priser vid försäljning av sågtimmer och massaved.