Färre vårdskador i Kalmar län

Färre och färre får vårdskador, enligt en ny rapport från Sveriges kommuner och landsting (SKL).

Färre får vårdskador på sjukhusen i länet, enligt en ny rapport.

Färre får vårdskador på sjukhusen i länet, enligt en ny rapport.

Foto: Anders Steiner

Kalmar län2016-12-23 05:30

En vårdskada är, enligt patientsäkerhetslagen, när en patient drabbas av lidande, skada eller dödsfall i samband med sitt sjukbesök – om det hade kunnat undvikas med rätt åtgärder. Den här typen av skador minskar successivt i hela landet, enligt rapporten, som bygger på en genomgång av nästan 60 000 patientjournaler.

Kalmar läns landsting är ett av de landsting som har lägst antalet vårdskador i landet.

– Vi följer den nationella trenden, och har sedan journalgranskningarna började 2013 sett en tydlig minskning av vårdskador, säger chefläkare Lars Good vid Oskarshamns sjukhus, som också sitter med i SKL:s patientsäkerhetsnätverk, i ett pressmeddelande.

Han konstaterar samtidigt att siffrorna ska tolkas med viss försiktighet, då det inte går att göra några statistiskt säkerställda jämförelser mellan landstingen. Orsaken är att antalet granskade patientjournaler är för litet, och att subjektiva bedömningar ligger till grund för inrapporteringen.

Även Anna Michëlsson, chefläkare vid Västerviks sjukhus, pekar på att antalet journaler som granskats är för litet för att dra några långtgående slutsatser. Hon tycker dock att rapporten speglar den verklighet som hon upplever på sjukhuset i Västervik.

– Framför allt har vårdskador som trycksår minskat, vilket är glädjande. Det har jobbats mycket med den frågan. Men vårdrelaterade infektioner har inte minskat i någon större omfattning, trots att det sker ett stort arbete.

Kalmar län är ett av de län som ligger lägst i landet även när det gäller både utlokaliseringar och överbeläggningar. Utlokaliseringar kallas det när en patient av platsbrist flyttas till en annan avdelning som inte har rätt kompetens. I rapporten nämns just utlokaliseringar som en tydlig patientrisk – och man varnar för den ökning som skett i landet när det gäller utlokaliseringar.

I Västervik har man sedan i somras dragit ned på antalet vårdplatser. Finns det en risk att det leder till fler vårdskador på grund av utlokaliseringar eller överbeläggningar i framtiden?

– Absolut, det kan finnas en risk om man har brist på vårdplatser. Har man hjärtproblem ska man inte vara på kirurgen, och har man fått blindtarmsinflammation är det inte bra om man vårdas på medicinkliniken. Men hittills har det fungerat, tack vare otroligt duktiga medarbetare.

Överbeläggningar och utlokaliseringar har inte ökat på Västerviks sjukhus det senaste halvåret enligt Anna Michaëlsson, men utvecklingen följs noga även fortsättningsvis.

Rapporten

Under perioden januari 2013-juni 2016 har 58 473 vårdtillfällen granskats vid 60 sjukhus i Sverige. Undersökningen är den största journalgranskningsstudie som genomförts internationellt sett.

I Kalmar län rör det sig om 2 276 vårdtillfällen som granskats under perioden.

Källa: Kalmar läns landsting

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!