Därför tros coronafallen vara få i Kalmar län

Kalmar län hör till de län som än så länge har minst inrapporterade fall av viruset covid-19 i landet.

Smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin säger att det finns många förklaringar till att Kalmar län än så länge har få inrapporterade fall av Covid -19. En kan vara det tidiga sportlovet.

Smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin säger att det finns många förklaringar till att Kalmar län än så länge har få inrapporterade fall av Covid -19. En kan vara det tidiga sportlovet.

Foto: Region Kalmar

Kalmar län2020-03-17 18:00

På tisdagsförmiddagen är antalet inrapporterade fall sju i Kalmar län. Bara Gotland och Dalarna har färre.

Även om man sätter antal fall i relation till befolkningens storlek så hamnar Kalmar län trea från botten. Bara Dalarna och Gävleborg har färre.

Vad beror det på?

– Vi vet inte säkert, men en förklaring kan vara att vi hade ett tidigt sportlov. På skidorterna på kontinenten hade inte viruset hunnit spridas lika mycket, säger Lisa Labbé Sandelin, smittskyddsläkare i Kalmar län.

Andra faktorer som spelar in är att vi har en liten befolkning. Kanske är resandet mindre än i andra län. Hårdast drabbat än så länge är de tre storstadslänen.

Kan man vänta sig att vi kommer ifatt under veckorna som kommer?

– Det är jättesvårt att gissa. De insatser som satts in för att begränsa smittan har ju satts in samtidigt över hela landet, men vi befinner oss i olika faser.

Är man optimistisk så innebär det att smittan kan tryckas tillbaka på ett tidigare stadium i Kalmar län. Samtidigt höjer Lisa Labbé Sandelin ett varningens finger: Det finns lite tur med i spelet.

– Vi har inte någon superspridare i Kalmar län. Det räcker med ett sådant fall så kan siffrorna förändras.

Superspridare handlar om människor som genom olika omständigheter lyckats smitta ett stort antal människor innan de isoleras.

Det går givetvis att fråga sig om siffrorna mellan länen är jämförbara. Kalmar län har snävat in på de grupper där man testar för corona.

–Men vi ändrade provtagningsstrategi samma dag som de övriga regionerna. Siffrorna borde vara hyfsat jämförbara, säger Lisa Labbé Sandelin.

Vill du uppmana länets invånare till något för att underlätta situationen?

– Vi pratar ju mycket om att platta ut kurvan. Det vill säga att antalet fall som kräver sjukhusvård, eller sjukskrivningar på samhällsviktig verksamhet inte blir för många samtidigt.

Hon säger att för de flesta kommer sjukdomen inte att vara farlig, den kommer att kännas som en mild influensa. Samhällsfaran ligger i om många blir sjuka samtidigt.

– Mycket är vunnet om varje person som blir sjuk inte smittar mer än högst en person.

Då blir spridningsförloppet långsammare.

– Det spelar roll hur många personer man träffar, och det är viktigt med handhygien. Vi måste umgås på ett annat sätt, via Facetime och Skype. Kanske gå ut och promenera med två armlängders avstånd istället för att sitta och prata på en bar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!