Coronafallen på sjukhusen har börjat öka

Antalet personer som vårdas på länets sjukhus för covid-19 har börjat öka igen. Bristande respekt för restriktionerna kan vara en orsak.

Smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin varnar för att vi är på väg in i en fas där vi tröttnat på restriktionerna, och  slappnar av.

Smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin varnar för att vi är på väg in i en fas där vi tröttnat på restriktionerna, och slappnar av.

Foto: Sofie Olsson

Kalmar län2020-06-16 16:00

På tisdagen vårdades 23 personer på länets sjukhus för covid-19. Fem av dem vårdades på intensivvårdsavdelning.

– Efter en period då antalet fall legat stabilt i länet så ser vi en tendens till uppgång, säger länets hälso- och sjukvårdsdirektör Johan Rosenqvist.

Antalet som får intensivvård har stigit från noll för några veckor sedan till att i dag ligga på fyra-fem per dag.

Vad beror ökningen på?

– Det är svårt att säga. Vi ser inte något enskild kluster bakom ökningen, utan det är spritt. Jag tror att vi börjar bli trötta på restriktionerna och slappnar av, säger smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin.

Hon betonar att faran inte är över. Länet står inför en prövning med fler besökare inför sommaren. I ett värstascenario från Folkhälsomyndigheten, skulle behoven av sjukhusvård fördubblas mot slutet av sommaren. Scenariot bygger på många turister, och att restriktionerna efterlevs dåligt.

Ana Norlén på länsstyrelsen berättar att man fått ett uppdrag från staten att följa upp hur smittskyddsråden följs ute i länen.

– Om ungefär en vecka kommer vi att göra ett utskick till länets alla invånare, och sommarboende, med råd.

En fråga som kom upp gäller testning. Just nu arbetar man med att utöka organisationen så att även allmänheten ska kunna testa sig. För Kalmar läns del blir det en utmaning. Utöver den bofasta befolkningen krävs kapacitet för de många besökarna.

– I nästa vecka tror jag att vi ska kunna berätta mer, säger Lisa Labbé Sandelin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!