Bruna bönan - en framtida PR-grej för länet?

En öländsk grillfestival, en ny yrkesutbildning i kött och en säkrad livsmedelsförsörjning när krisen kommer. Det är några delar i länets nya livsmedelsstrategi.

Regionala utvecklingsnämnden vill att det startas upp en yrkesutbildning i länet med inriktning på kött, chark och fågel.

Regionala utvecklingsnämnden vill att det startas upp en yrkesutbildning i länet med inriktning på kött, chark och fågel.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Kalmar län2020-04-24 16:00

I veckan hade regionala utvecklingsnämnden möte och då antog man bland annat en ny handlingsplan för länets livsmedelsstrategi 2020–2022. Handlingsprogrammet innehåller 29 prioriterade aktiviteter inom fyra områden.

De fyra olika områdena är "förnyelse, forskning och innovation", "kompetensförsörjning", "livsmedelsförsörjning i kristid" och "regional matidentitet och måltidsupplevelser". 

Inom det första området ska man rikta aktiviteterna mot små och medelstora företag och öka samarbetet mellan akademi och samhälle. Man föreslår bland annat en innovationstävling för studenter och ett pilotprojekt där fem livsmedelsföretag i länet ska få utveckla sin innovationskraft och utvecklingsförmåga. 

Inom område två vill man stärka kompetensförsörjningen i länet, bland annat genom att starta upp en yrkesutbildning i länet inom kött, chark och fågel. 

På området "livsmedelsförsörjning i kristid" ska man ha aktiviteter som ska säkra en god tillgång på livsmedel vid en eventuell kris. Man vill öka länets självförsörjningsgrad. 

För att stärka matidentiteten och de regionala måltidsupplevelserna så föreslår nämnden flera aktiviteter kring lokala råvaror, mathantverk och utveckling av produkter som baseras på vår regionala mathistoria. Några förslag är att marknadsföra den bruna bönan mer, att anordna en grillfestival på Öland och att utveckla länets drycker. 

Nu är det upp till regionfullmäktige att ta beslut om planen ska antas. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!